Parlamentul European se pregăteşte să îi ridice imunitatea parlamentară deputatei Marine Le Pen

Parlamentul European (PE) urmează să îi ridice marţi, 2 iulie, imunitatea parlamentară eurodeputatei franceze Marine Le Pen, ceea ce ar putea duce la o eventuală inculpare a preşedintei Frontului Naţional (FN) de către justiţia franceză pentru ‘incitare la ură rasială’, relatează AFP.

 Aleasă din 2004 în PE, Marine Le Pen are un proces cu Parchetul din Lyon în urma unei reclamaţii depuse după un discurs susţinut în 2010, în care compara rugăciunile de pe stradă ale musulmanilor cu ocupaţia nazistă din al Doilea Război Mondial.

Răspunzând unei cereri a justiţiei franceze, comisia pentru probleme juridice a PE s-a reunit într-o şedinţă cu uşile închise şi s-a pronunţat pe 19 iunie, cu mare majoritate, pentru ridicarea imunităţii parlamentare a preşedintei FN. Votul programat în şedinţa plenară de marţi ar urma să confirme această propunere.

‘Da, se va întâmpla acest lucru pentru că sunt o disidentă’, dar ‘nu mi-e deloc teamă şi nu îmi pasă’, a spus vineri Marine Le Pen, anticipând votul Parlamentului. ‘Va fi proces şi sper să îl câştig’, a adăugat ea, invocând ‘libertatea de exprimare’.

Invitată de trei ori să îşi exprime poziţia în faţa comisiei pentru probleme juridice a PE – în martie, aprilie şi mai -, Le Pen nu s-a prezentat niciodată, a arătat o sursă parlamentară.

Înaintea preşedintei FN, Bruno Gollnisch a fost privat de două ori de imunitatea parlamentară după afirmaţii care au făcut obiectul unor urmăriri judiciare în Franţa. În 1998, Jean-Marie Le Pen a fost vizat şi el de aceeaşi procedură, după ce a făcut o declaraţie şocantă: camerele de gazare naziste au fost doar ‘un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial’, a spus el atunci.

Potrivit site-ului independent VoteWatch Europe, Marine Le Pen este unul din deputaţii cu cea mai scăzută activitate în PE: ea nu a redactat niciun raport sau moţiune de decizie, nu a depus nicio declaraţie scrisă, iar intervenţiile sale publice sunt extrem de rare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.