Peştera Urşilor – Fotogalerie

Peştera Urşilor este una dintre cele mai frumoase peşteri amenajate pentru vizitare din România. Miile de stalactite şi stalagmite – ce au dobândit de-a lungul miilor de ani diferite forme, nu rareori bizare, unite uneori în coloane – formează imagini memorabile. Frumuseţea este dată şi de culorile calcarului – crud la cel recent depus, ca o frişcă albă, sau copt spre galben-ocru la cel mai vechi -, ori cele date de pigmenţii roşietici din pereţii de stâncă.

Temperatura constantă, situată în jurul valorii de 10 grade Celsius, umiditatea ridicată şi, mai ales, închiderea specifică unei caverne contribuie la crearea unei senzaţii stranii că te afli într-o catedrală a facerii lumii.

Descoperirea peşterii – în 1975, în timpul dinamitărilor pentru exploatarea din carieră a calcarului bogat în marmură ce urma să fie exportat în Germania, ca material de construcţii – precum şi salvarea ei de la distrugere pot constitui subiectul unui roman de aventuri sau al unui film de suspans.

Peştera Urşilor este unul dintre principalele obiective turistice din Munţii Apuseni.

Este situată în judeţul Bihor, lângă localitatea Chişcău din comuna Pietroasa.

Cea mai simplă descriere a accesului, care se poate face doar rutier, are ca punct de pornire municipiul Oradea. De aici, se merge pe una dintre cele mai proaste şosele din ţară, cel puţin aşa era la sfârşitul lunii iunie 2013 – Drumul European (!) E 79.

După cum a observat un călător mucalit, pe porţiunile cu panouri pe care se preciza că au fost folosiţi bani de la UE sunt cele mai multe şi mai mari gropi în asfalt. Noroc că drumul judeţean DJ 763, pe care se virează la stânga pe teritoriul comunei Sudrigiu, este recent asfaltat şi arată mult mai bine decât cel european, că altfel mulţi s-ar fi lăsat lehamite şi ar fi abandonat traseul.

 În total, de la Oradea sunt 88 de kilometri, dintre care doar 14 sunt mai buni, cei de drum judeţean.

Mihael Balint

[nggallery id=149]

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.