SFAT UTIL: Cum să reparaţi sistemele de irigare din polietilenă

Ţevile din polietilenă neagră sunt un tip de conducte relativ moi şi flexibile, care sunt adesea utilizate în sistemele de aspersoare subterane unde pământul poate îngheţa în mod neaşteptat sau solul este foarte pietros.

Sunt atât de flexibile, încât cele de lungimi mari vin adesea în role. Tuburile de polietilenă nu se vor sparge la fel de uşor precum ţevile din PVC la temperaturi de îngheţ, dar ele, de asemenea, nu pot acumula o presiune foarte mare de apă.

 

  • Repararea ţevilor negre de polietilenă

În cazul în care se întâmplă să loviţi din greşeală sistemul de aspersoare subteran cu o lopată sau un târnăcop, ştiţi exact unde aţi produs prejudiciul. Însă în cazul în care curtea dumneavoastră se umple deodată cu apă, atunci veţi şti doar că problema este la ţevile aspersoarelor, fiind vorba de o scurgere sau o ruptură în subteran.

Citeste si:  Corupţii chinezi sunt denunţaţi pe Internet

 

Pasul 1: Izolaţi conductele sparte

 Odată ce aţi identificat unde conducta este ruptă, cu siguranţă aveţi de gând să curăţaţi zona din jurul acesteia pentru a vedea exact cu ce aveţi de-a face. Puteţi să deschideţi sistemul de irigare pentru a vedea în ce mod este spartă conducta.

Săpaţi în pământ cât este nevoie, astfel încât să puteţi ajunge cu uşurinţă la conducta spartă. Dacă este o ruptură mică, puteţi scăpa ieftin: îndepărtaţi partea de conductă spartă şi uniţi apoi cele două piese cu un cuplaj de plastic. Dacă ruptura este mai mare (sau mai mult pe orizontală), tăiaţi partea ruptă şi înlocuiţi-o cu o piesă nouă de tuburi.

Citeste si:  Tabără culturală pentru tinerii din Regiunea Autonomă Găgăuzia (Republica Moldova), organizată de ICR

Pasul 2: Tăiaţi ţevile

Ideea este de a crea două tăieturi verticale care se pot conecta împreună cu un cuplaj sau cu o secţiune de înlocuire a conductei. Puteţi folosi un fierăstrău sau un tăietor de ţevi cu care să puteţi tăia ţevile de polietilenă.

Pasul 3: Ataşaţi o parte a cuplajului

O mare parte dintre oameni se folosesc de cuplaje de alamă sau oţel, însă este extrem de folositor cuplajul de plastic. Puteţi folosi un ciocan pentru a zdrobi cuplajul într-una din părţile conductei.

 

Pasul 4: Fixaţi cleme pentru furtun

 Indiferent de cuplajul pe care îl folosiţi, fixaţi clemele pentru furtun. După ce strângeţi clemele pe furtun, apăsaţi şi nu îndoţi conducta. Tot ce aveţi de făcut este să fixaţi clemele peste furtun şi strângeţi bine.

Citeste si:  Daniel Constantin: Sunt încredinţat că în acest an se va înregistra cel puţin o dublare a suprafeţelor irigate în caz de necesitate

Pasul 5: Testaţi şi puneţi iarăşi în pământ sistemul de irigare

 După ce toate conductele au fost cuplate şi toate clemele au fost bine strânse, tot ce mai aveţi de făcut este să testaţi ceea ce aţi reparat. Deschideţi sistemul de irigare şi vedeţi dacă mai există orice alte scurgeri. Să sperăm că aceste sfaturi au fost utile şi totul este uscat acum. Odată ce sunteţi mulţumit de conductele de polietilenă proaspăt reparate, puteţi să îngropaţi sistemul de irigare în pământ din nou.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata