Sute de tineri români vor să trăiască „visul chinezesc”

Câteva sute de tineri români, elevi şi studenţi, din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva şi Sibiu studiază în prezent limba chineză, dorind să trăiască în ţara lor, în România, ‘visul chinezesc’ pe care-l văd ca fiind o oportunitate pentru dezvoltare personală şi profesională, a declarat sâmbătă, profesorul universitar Florentina Vişan, directorul Centrului de Studii Chineze al Universităţii Bucureşti.

 ‘Evenimentul de astăzi, sâmbătă (acordarea burselor ‘Visul chinezesc’ – n.r.), trebuia să se întâmple mai demult pentru că piaţa de muncă din România este tot mai ofertantă pentru tinerii care sunt cunoscători de limbă chineză. Firmele chineze din România oferă acum tot mai multe locuri de muncă pentru absolvenţii de chineză, iar aceştia au şi şansa de a pleca la specializare, cu o bursă de studii, pentru un an sau doi, iar când revin în ţară cu un nivel de pregătire extraordinar se află în posesia unui autentic instrument de lucru, care răspunde unei comenzi sociale, contribuind astfel la dezvoltarea pe multiple planuri a relaţiilor bilaterale. Nu mai sunt doar deţinători de cunoştinţe lingvistice pasive. În total, sunt câteva sute de elevi şi studenţi care învaţă chineza la Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva şi Sibiu, dornici să trăiască aici, în România ‘visul chinezesc’, a declarat profesorul universitar Florentina Vişan.

În legătură cu acordarea burselor ‘Visul chinezesc’ de către şase firme chineze active şi în România (China Shipping, ZTE, CTIEC, F&J, Shanghai Garden şi Phoenix Tour), însărcinatul cu afaceri ad interim al Chinei la Bucureşti, Zhao Deyong, a spus în cadrul ceremoniei de decernare că reprezintă o recunoaştere a eforturilor de până acum, dar şi un stimulent pentru a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în diverse domenii.

Au fost acordate 13 burse unor studenţi şi elevi români şi chinezi. Românii studiază limba chineză, iar tinerii chinezii… învaţă româneşte. Alături de aceştia, opt profesori români şi chinezi au primit diplome şi premii.

‘Sperăm ca studenţii români şi chinezi să înveţe pentru a deveni specialişti de referinţă în viitoarele lor domenii de activitate. Totodată, dorim ca tinerele generaţii de români şi chinezi să preia ştafeta tradiţionalei prietenii dintre China şi România, să fie promotori şi ambasadori ai colaborării dintre cele două ţări’, a spus însărcinatul cu afaceri ad interim al Chinei, Zhao Deyong.

La rândul său, reprezentantul celor şase firmei chinezeşti, Luo Zhongming (China Shipping), a arătat că prin acordarea burselor s-a urmărit ‘promovarea schimburilor dintre studenţii români şi cei chinezi care studiază în România, dar şi să-i încurajeze să înveţe cât mai bine’.

‘Totodată, premiile şi bursele arată că firmele chinezeşti din România nu-şi ignoră responsabilitatea socială de a îmbunătăţi imaginea comunităţii chineze din România. ‘Visul chinezesc’ este un vis al fiecărui chinez şi poate fi trăit şi de către tinerii români. Cu visuri, cu oportunităţi, cu eforturi, se pot realiza lucruri frumoase’, a mai spus Luo Zhongmin.

Iniţiativa de a-i încuraja pe tinerii români să persevereze pentru a obţine performanţe în stăpânirea limbii chineze îi aparţine directorului general al agenţiei de turism Phoenix Tour, Zeng Osten.

‘Ca agenţie de turism avem, în mod firesc, multe legături cu firme chineze şi cu studenţi români şi chinezi. Lucrurile s-au petrecut cam aşa. Mă tot sunau reprezentanţi ai unor firme şi mă întrebau unde pot găsi studenţi care ştiu şi chineza şi româna. Erau companii prezente în România sau care intenţionau să vină cu investiţii şi care doreau să angajeze pe cineva care să vorbească bine cele două limbi. Şi chiar dacă pot folosi engleza, mult mai bine ar fi ca să se poată vorbi în chineză şi în română, spuneau firmele. Atunci, eu am vorbit cu responsabili din Ambasadă şi aşa s-au pus bazele acestui proiect – bursele ‚Visul chinezesc’, aflat acum la prima sa ediţie’, a spus Zeng Osten.

Profesorul universitar Florentina Vişan a afirmat că aşteaptă ca, alături de firmele chineze, şi instituţiile de cultură din România să ofere locuri de muncă absolvenţilor de chineză.

‘Sper că nu doar mediul de afaceri să fie o oportunitate, pentru că mi se pare anormal să n-avem absolvenţi la TVR, în edituri, la ziare şi în alte instituţii de cultură. Avem acum studenţi care au atins un nivel extraordinar de chineză vorbită, iar acesta se datorează şi profesoarei Gao Junxia, extrem de activă, care i-a obligat să vorbească foarte mult’, a adăugat Florentina Vişan.

Limba chineză se studiază în România, la nivel universitar, încă din 1956, dar orientarea învăţământului era preponderent academică, bazată pe multă teorie. În ultima vreme însă, datorită impulsului dat de profesorii chinezi, accentul a fost pus pe practică.

‘Programa prevede foarte mult pentru cei trei ani de studiu. Prevede şi istoria literaturii, şi lingvistică, şi civilizaţie chineză, şi încă altele. Ne-am dat seama că, pentru studenţi, la viitorul loc de muncă, esenţială este limba vorbită, chiar dacă deţin şi cunoştinţe de cultură fără de care nu pot promova. Examenele de la chineză sunt foarte multe şi grele’, a mai spus profesorul universitar Florentina Vişan.

Referindu-se la ‘reorientarea de la academic către pragmatic’ în studiul limbii chineze, lectorul universitar Gao Junxia, care predă la Universitatea Bucureşti din 2010, în baza Acordului Cultural încheiat de România cu Republica Populară Chineză, a subliniat că ‘învăţarea unei limbi străine urmăreşte de fapt aplicarea directă a cunoştinţelor dobândite şi mă bucur că studenţii pe care i-am avut au realizat cât de important este să înveţe temeinic şi să aplice tot ceea ce au învăţat’.

‘Cel mai mare câştig, pentru mine, în aceşti trei ani de şedere în România, a fost faptul că am putut să cunosc cultura şi civilizaţia românească pentru care am un deosebit respect’, a mai spus lectorul universitar Gao Junxia.

Conceptul ‘Visul chinezesc’, lansat de preşedintele Xi Jinping în primăvara acestui an, implică un nou model de dezvoltare orientat şi spre responsabilitate socială într-o societate prosperă, nu doar spre bunăstare şi fericirea individuală.

Sâmbătă, la Bucureşti, a avut loc ceremonia de decernare a bursei ‘Visul Chinezesc’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.