Turcia aşteaptă sprijinul Germaniei pentru aderarea la UE

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu şi-a exprimat speranţa că Germania va susţine candidatura ţării sale în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană.

‘Aderarea la UE rămâne o prioritate strategică a Turciei. De la Germania, în calitate de membru influent al UE, aşteptăm evident un sprijin în această procedură – ţinând cont de relaţia noastră specială’, a declarat ministrul turc, într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul german Focus, citat de AFP.

France Presse notează că Berlinul s-a arătat mai reticent în acest subiect. Dar, deşi Berlinul a acceptat în cele din urmă că UE deschide în toamnă un nou capitol de negocieri cu Ankara, cancelarul german Angela Merkel nu pierde nicio ocazie pentru a-şi exprima rezervele privind locul Turciei în UE.

Potrivit unui sondaj publicat în acelaşi număr al Focus, aproximativ 58% dintre germani apreciază că a continua negocierile de aderare cu Turcia este o eroare. Numai 34% din cele 1.008 persoane chestionate apreciază că guvernul german a avut dreptate să dea undă verde pentru negocierile de aderare.

Angela Merkel şi partidul său conservator CDU/CSU militează în programul lor electoral pentru alegerile legislative din toamnă pentru ‘o aprofundare şi o ameliorare a parteneriatului’ între UE şi Turcia, dar în nici un caz pentru o aderare deplină şi completă.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.