EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Monede dacice recuperate din SUA, expuse în premieră la Muzeul Naţional de Istorie a României

Aproape 50 de monede dacice recuperate recent din SUA au fost expuse în premieră, luni, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Potrivit Poliţiei Române, lotul de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint sustras de un grup infracţional în 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire internaţională prin Biroul Naţional Interpol din cadrul CCPI – IGPR, a fost recuperat prin cerere de asistenţă judiciară internaţională adresată autorităţilor competente din Chicago, SUA.

Readucerea în ţară a celor 49 de monede de argint reprezintă încununarea cu succes a aproape doi ani de muncă la care au participat poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR împreună cu cei de la inspectoratele de poliţie ale judeţelor Hunedoara şi Alba, magistraţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din SUA.

Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală dintre Romania şi Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.

Conform experţilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î. Hr”.

Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat în anul 2011 la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de către autorităţile judiciare americane, la solicitarea autorităţilor române, mai informează IGPR.

„Activitatea noastră nu s-a finalizat prin recuperarea monedelor de tip Koson, ci ea continuă, urmând a fi desfăşurate activităţi esenţiale atât în vederea prinderii şi tragerii la răspundere penală a celor vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de sustragere sau exportare ilegală a bunurilor din patrimoniu, cât şi în vederea recuperării altor piese din patrimoniul cultural naţional”, a spus procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

Potrivit acestuia, criminalitatea contra regimului de protecţie a patrimoniului cultural naţional e una aparte, care conduce la obţinerea unor sume mari de bani.

„În acest context, e necesară şi vom avea în vedere o pregătire specifică şi accentuată atât a procurorilor, cât şi a poliţiştilor implicaţi în combaterea acestor infracţiuni”, a adăugat Niţu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a precizat că în perioada 2003-2006 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost sustras un tezaur de 2.300 de monede din argint, care a fost vândut pe tranşe de câte 600 de monede în Germania.

„De acolo a fost cumpărată o tranşă de către un dealer american din Chicago, iar acesta în final a cooperat cu autorităţile judiciare române pentru a face posibilă recuperarea. El a prezentat o factură, arătând de la cine a cumpărat din Germania şi am putut reconstitui traseul spre România. În acest moment avem foarte clare detaliile itinerariului infracţional”, a spus Lazăr.

El a menţionat că din acest tezaur alte 202 de monede au fost recuperate în urmă cu trei ani.

Augustin Lazăr e de părere că e nevoie de procurori specializaţi, de ofiţeri ai Poliţiei judiciare care să fie profilaţi pe domeniu şi să fie constituiţi într-o unitate specializată în combaterea unor astfel de infracţiuni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata