Protestele din lume: Un val de furie loveşte marile oraşe ale lumii

În multe dintre protestele care au avut loc în zeci de oraşe de pe trei continente pe parcursul săptămânii trecute, o faţă familiară şi-a făcut apariţia: o mască Guy Fawkes cu un zâmbet ştrengăresc şi cu o mustaţă subţire creionată. Masca aparţine unui personaj dintr-un roman din anii ’80, care a devenit simbol pentru un grup de hackeri, numit Anonymus. Dispreţul său faţă de guvern rezonează cu oameni din întreaga lume, scrie The Economist.

 Protestele au origini diferite. În Brazilia, oamenii au protestat împotriva biletelor de autobuz, în Turcia împotriva unui proiect de construcţie. Indonezienii au protestat pentru preţurile mari la combustibil, iar bulgarii împotriva nepotismului guvernului. În zona euro, protestele s-au desfăşurat împotriva austerităţii.

Toate acestea parcă se desfăşoară la fel ca în anii 1848 şi 1989, atunci când oamenii au descoperit o voce colectivă şi au descoperit că au multe în comun. De-a lungul ultimelor câteva săptămâni, dintr-o ţară în alta, numărul protestatarilor a crescut cu o viteză uimitoare. Supărarea lor şi furia condamnă corupţia, ineficienţa şi aroganţa faţă de popor.

 

  • Online şi pe stradă

Au fost identificate câteva trăsături specifice pentru protestele actuale. În primul rând, ritmul revoltelor este accelerat de noile tehnologii. Apoi, forţele din spatele acestora nu sunt formate din sindicate sau grupuri de lobby sau presiune, ci de grupări de oameni ce au o anume agendă sau obiective. Şi nu în ultimul rând, nucleele care declansează protestele sunt, însă, deseori, înghiţite de valul general care se stârneşte, iar lipsa de organizare şi structurare a protestelor duce la o agendă neclară.

Orice persoană cu un smartphone răspândeşte povestea prin intermediul telefonului, deşi nu toate sunt de încredere. Spre exemplu, când poliţia a dat foc în Parcul Gezi din Istanbul pe 31 mai, evenimentul a apărut imediat pe Twitter. După ce oamenii au ieşit în stradă să-şi exprime indignarea, flăcările au fost alimentate cu poveşti cum că protestatarii au murit din cauza tratamentului brutal al poliţiei. Chiar dacă aceste poveşti s-au dovedit a fi greşite, ele au devenit primul „cap de afiş” al protestului.

 

  • Probleme la Bruxelles şi Beijing

 O concluzie sumbră este că protestele au devenit tot mai grele: alocarea de resurse între concurenţii grupurilor de interese este mai dificilă în cazul în care milioane de oameni sunt evacuaţi de pe străzi. Acest lucru implică faptul că vara aceasta va fi extrem de fierbinte pentru zona euro, însă cei care ar trebui să se teamă de valul protestelor sunt autocraţii din Beijing şi Moscova.

Valul revoltelor este reprezentativ pentru anul 2013 – deşi cauzele acestora sunt întotdeauna locale. Se consideră că, în primul rând, „democraţia devine mai dificilă” – redistribuţia resurselor de către guverne e tot mai complicată, având în vedere revendicările sociale.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și
1 Comentariu
  1. Ionut spune

    Care democratie ? Care economie? Principiul economiei este de a….economisi, nu ? Economia mondiala este bazata pe un produs finit, adica petrol si pe langa asta incurajeaza consumul in exces cu pierderi de mai bine de 30 %. E normal ca oamenii sa iasa in strada, si sper ca in curand sa iasa si romanii ca ce este in tara asta numai trai nu se numeste. Este o sclavie de cea mai poasta calitate unde ti se rade in fata public cand esti fraierit. Hai sictir !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.