EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Raed Arafat: Personalul sanitar să fie scos din categoria bugetarilor pentru a fi posibilă negocierea salariilor

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat luni, 1 iulie, că nu există o formă ideală de reorganizare a spitalelor, ideea principală fiind aceea ca personalul sanitar să fie scos din categoria bugetarilor, astfel încât să nu mai fie tratat ca salariat bugetar şi să fie posibilă negocierea şi alocarea unor salarii mai bune.

„Raportul Băncii Mondiale nu dădea nicio formă bună privind reorganizarea spitalelor, chiar spunea că nicio formă nu este perfectă. Chiar spunea că fiecare ţară trebuie să-şi aleagă modelul sau modelele, pentru că nu cred că vom merge către un singur model de organizare şi poate vom merge către diferite modele pe diferite categorii de spitale, dar Raportul nu dă nicio variantă optimă, analizează riscurile, toate aspectele corelate cu diferite forme de organizare, aşa că acum rămâne să vină cu propuneri comisia care va lucra şi să le discute, analizând la fiecare avantaje, dezavantaje pentru România”, a susţinut Arafat după întâlnirea de lucru a ministrului sănătăţii cu toţi actorii din sistem – medici, pacienţi şi sindicate – pe tema reformării sistemului de sănătate.

El a adăugat că ideea principală este necesitatea ca personalul sanitar să fie scos din categoria personalului bugetar, astfel încât să nu mai fie tratat ca salariat bugetar, ci să fie posibilă negocierea şi alocarea unor salarii mai bune.

„Încă un lucru pe care îl ştim foarte bine este că nu poţi să faci copy-paste, deci ce a mers la cineva, s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie la noi, sau putem să luăm o parte din ce a mers la cineva şi considerăm că merge în România. Deci acesta va fi rolul comisiei. După prezentarea de astăzi, de principii, începem să lucrăm pe text şi nu cred că va fi unul stufos, ci unul destul de concret, pe care să-l supunem discuţiei încă odată cu comisiile, iar după aceea, în dezbatere publică”, a subliniat Arafat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata