Victor Ponta: Încă avem o relaţie specială cu China şi trebuie să o folosim

Între România şi China există încă o relaţie specială, care ar trebui să fie fructificată în plan economic, a afirmat luni premierul Victor Ponta, într-o intervenţie televizată de la Beijing.

„Avem o relaţie veche între China şi România, o relaţie pe care în ultimii ani n-am prea întreţinut-o, adică exact când China s-a dezvoltat cel mai mult. (…) Faptul că acum, la doar două luni sau trei luni de când s-a instalat noua conducere, noul preşedinte şi noul prim-ministru, România a sărit cumva peste rând, pentru că vă daţi seama că de la America, Europa, toată lumea vrea să vină la Beijing, e un semn că încă avem o relaţie specială şi trebuie s-o folosim”, a declarat Victor Ponta la Antena 3.

În opinia sa, România ar putea reprezenta pentru China o adevărată poartă de intrare în Europa, iar în această situaţie ar putea fi atrase investiţii importante în ţara noastră.

„În mod sigur, China are ca strategie asumată de noua conducere dezvoltarea investiţiilor în Europa. Pentru ei, Europa e doar o parte a lumii, nu e aşa, centrul lumii, cum credem noi, dar e o parte importantă, şi dacă noi reuşim să-i convingem, cum i-am convins până prin anii 2005, că România poate fi cea mai bună poartă de intrare, şi la propriu, prin portul Constanţa, şi la figurat, în Europa, o parte din investiţii ar putea să vină prin România”, a afirmat premierul.

El a dat ca exemplu un program de finanţare de 10 miliarde de dolari pentru ţările din Europa Centrală şi de Est, lansat în 2012 de guvernul Chinei.

„Deocamdată România este prima ţară care a şi reuşit cu un proiect, de 70 de milioane de euro, pentru sisteme de comunicaţii. Însă avem multe alte proiecte. Sunt împreună cu ministrul energiei, cu ministrul marilor lucrări, domnul Şova, şi dacă din zece proiecte pe care le prezentăm se finanţează două sau trei, e deja un lucru foarte mare”, a explicat Victor Ponta.

Printre proiectele care ar putea atrage fonduri importante din China se numără reactoarele trei şi patru ale centralei nucleare de la Cernavodă, partea română fiind dispusă să cedeze pachetul majoritar de acţiuni, în cazul în care există un interes concret în finalizarea investiţiei.

„Ăsta e lucrul pe care pot să-l susţin şi public, dincolo de negocierile pe care le vom avea în continuare. Dacă va exista materializat interesul de a veni cu partea de finanţare şi de realizare a proiectului, da, suntem dispuşi, pentru că, repet, când cineva vine cu banii şi cu tehnologia, să-i spui că tot tu decizi, nu prea se mai întâmplă”, a spus premierul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.