Bănci acuzate de blocarea accesului pe piaţa instrumentelor financiare derivate

“Treisprezece bănci mari au încheiat o înţelegere secretă pentru a opri concurenţa instrumentelor derivate de credit, o piaţă de mii de miliarde de euro, potrivit unei anchete a Comisiei Europene”, dezvăluie EUObserver, prezentând concluziile preliminare ale unei ample investigaţii privind practicile bancare.

Raportul arată că aceste bănci – printre care se numără Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland – care deţineau controlul asupra organizaţiilor de profil responsabile de emiterea licenţelor, precum Asociaţia Internaţională pentru Schimburi şi Derivate (International Swaps and Derivatives Association), s-au înţeles în secret pentru a evita să le fie acordate autorizaţii de tranzacţii grupurilor rivale. Aceste autorizaţii le-ar fi permis concurenţilor să intre pe piaţa în valoare de 10 000 de miliarde de euro a tranzacţiilor cu instrumente derivate de credit (CDS), un produs menit să protejeze instituţiile bancare de intrarea în incapacitate de plată. Site-ul de ştiri continuă:

Băncile sunt acuzate că şi-ar fi coordonat acţiunile pentru a împiedica Deutsche Börse şi Chicago Mercantile Exchange să primească licenţe necesare intrării pe segmentul tranzacţiilor cu CDS. Se pare că accesul pe piaţă al celor două entităţi bursiere a fost blocat în perioada 2006 – 2009, la sfârşitul perioadei de amploare a creditelor şi în timpul crizei financiare din 2008 – 2009.

Conform declaraţiilor făcute de vicepreşedintele CE Joaquin Almunia, comisarul UE pentru Concurenţă, băncile “au amânat tranzacţiile cu aceste produse financiare pentru că se temeau că veniturile lor ar fi scăzut”.

În cazul în care concluziile preliminare ale investigaţiei se vor confirma şi băncile vor fi găsite vinovate de încălcarea reglementărilor concurenţiale, Comisia Europeană poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.