CA TAROM: Activitatea directorului general înregistrează întârzieri majore, realizările sunt sub 30% din program

Consiliul de Administraţie /CA/ al companiei de transport aerian TAROM a constatat întârzieri majore în activităţile directorului general, Christian Heinzmann, care decurg din Planul de Management aprobat, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CA al TAROM, Dan Pascariu.

‘Elaborarea şi aprobarea strategiei de redresare, precum şi monitorizarea procesului de implementare a acesteia reprezintă principalul obiectiv al CA TAROM. Monitorizând lunar, cu maximă răspundere, acest proces de implementarea strategiei, membrii CA au constatat, cu regret întârzieri majore în ceea ce priveşte activităţile pe care domnul Heinzmann avea responsabilitatea să le ducă la îndeplinire conform Planului de Management. După aprobarea Planului de Management, în fiecare lună dezbatem ceea ce noi numim raportul de progres. Până în momentul de faţă nu a fost îndeplinit nici măcar 30% din ceea ce ar fi putut să fie îndeplinit’, a afirmat Pascariu.

Citeste si:  INS: Câştigul salarial mediu lunar net a scăzut cu 1,1% în august, până la 1.455 lei

Preşedintele CA TAROM a menţionat că, la numirea în funcţie a directorului general, membrii CA au cerut îngheţarea angajărilor, raţionalizarea achiziţiilor, renegocierea contractelor cu furnizorii, precum şi pregătirea restructurării companiei, iar aceste linii directoare nu au fost respectate de către Christian Heinzmann, care a permis derularea unei serii de achiziţii şi continuarea angajărilor fără respectarea procedurilor şi fără aprobarea CA. În ceea ce priveşte renegocierea contractelor, până în prezent a fost renegociat şi semnat un singur contract, iar restructurarea companiei nu a fost încă demarată.

Mai mult, CA TAROM susţine că afirmaţiile directorului general cu privire la performanţele financiare ale companiei pe primele cinci luni ale anului sunt ‘triumfaliste sau inexacte’.

Administratorii TAROM apreciază reducerea pierderilor, dar consideră că, din păcate, contribuţia conducerii executive este nesemnificativă, reducerea datorându-se fie unor măsuri luate de CA înainte de numirea directorului general, cum ar fi cele privitoare la raţionalizarea achiziţiilor, fie unor măsuri conjuncturale, cum sunt scăderea preţului la combustibil şi a cheltuielilor cu amortizările.

Citeste si:  Bugetul Ministerului Dezvoltării, suplimentat cu 3,5 milioane de lei pentru cheltuieli specifice sezonului rece

În ceea ce priveşte trecerea pe profit a companiei TAROM în luna mai, CA precizează că, în fiecare an, în perioada de vară TAROM înregistrează venituri mai mari decât cheltuielile datorită biletelor achiziţionate în avans, dar după încheierea sezonului turistic pierderile vor reveni în lipsa unor măsuri de restructurare majoră.

CA susţine că pentru urgentarea îndeplinirii obiectivelor Planului de Management a numit pe unul dintre administratori – Nicolae Demetriade – în funcţia de director executiv, iar Christian Heinzmann a acceptat reducerea mandatului său de CEO TAROM de la patru ani la un an, urmând să îşi încheie colaborarea cu compania în luna noiembrie 2013, ca şi Michael Moriaty, directorul financiar cu care face echipă.

Citeste si:  Taromul, spre o recunoaştere în termeni de produs

Preşedinte CA, Dan Pascariu, s-a referit şi la afirmaţia unui fost membru al CA, Lucian Isar, despre existenţa unui plan secret de spargere a companiei, afirmaţie pe care o consideră ‘falsă, tendenţioasă şi iresponsabilă’.

‘Există un singur Plan de Management, aprobat şi de către domnul Isar, care, după derularea unor studii extrem de serioase de fezabilitate, prevede posibilitatea separării unor activităţi după modelul unor companii aeriene de prestigiu, de exemplu Lufthansa’, a spus Pascariu.

CA TAROM dezminte şi afirmaţiile conform cărora ar exista la nivelul CA un plan secret de privatizare a companiei. ‘Nu este în interesul TAROM să discutăm la acest moment despre privatizare’, a mai afirmat Dan Pascariu.

TAROM este prima companie de stat unde a fost instalat management profesionist, în cadrul unui program convenit de România cu instituţiile financiare internaţionale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close