Edward Snowden, spionul apreciat la Hollywood

Oliver Stone, Emma Thompson şi Amber Heard au semnat o petiţie în care i se cere Ecuadorului să îi acorde azil informaticianului american Edward Snowden, acuzat de spionaj de către administraţia Obama, relatează lefigaro.fr.

Starurile de film se mobilizează şi recomandă Ecuadorului să îi acorde azil politic lui Snowden. Oliver Stone, John Cusack şi Danny Glover au semnat o petiţie în care îi cer preşedintelui ecuadorian, Rafael Correa, să îl primească pe informaticianul care se află la originea dezvăluirilor despre practicile americane de supraveghere şi spionaj. Snowden este blocat de o săptămână pe aeroportul din Moscova deoarece Statele Unite i-au invalidat paşaportul.

Mereu în luptă cu instituţiile americane, regizorul Oliver Stone, celebru pentru angajamentele şi înclinaţiile sale rebele, l-a susţinut în 2012 şi pe Julian Assange. El a salutat atunci decizia Ecuadorului de a acorda protecţie diplomatică fondatorului WikiLeaks. Cineastul a fost şi unul din admiratorii lui Hugo Chavez, preşedintele venezuelean mort în 2013.

Şi alte celebrităţi de la Hollywood îi cer lui Rafael Correa să îl primească în Ecuador pe Snowden: actriţa Amber Heard, noua cucerire a lui Johnny Depp, Shia LaBeouf, Emma Thompson şi regizorul Michael Moore (care l-a susţinut şi pe Assange). Scriitori şi militanţi pentru pace, printre care Noam Chomsky şi Tom Hayden, figurează pe lista susţinătorilor lui Snowden, după ce i-au susţinut şi pe Julian Assange şi Bradley Manning, soldatul care a transmis documente militare confidenţiale la WikiLeaks.

Actori, regizori şi scriitori, toţi ar vrea să aibă dovezi că dezvăluirile lui Snowden au ameninţat securitatea naţională a Statelor Unite. ‘Să acuzi pe cineva de spionaj când evident că nu a comis un astfel de act este la prima vedere o dovadă de persecuţie politică’, se arată în petiţia semnată de 23.000 de persoane până acum, printre care preşedintele Frontului de Stânga din Franţa, Jean-Luc Melenchon.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.