Julian Assange le cere europenilor să-l primească pe Edward Snowden

1

Fondatorul controversat al site-ului WikiLeaks, Julian Assange, le-a cerut marţi europenilor, în special francezilor şi germanilor, să-l primească pe fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat pe un aeroport din Moscova şi căutat de autorităţile americane pentru spionaj, informează AFP.

‘Statele Uniunii Europene, în primul rând Franţa şi Germania, trebuie să-i ofere cea mai bună primire, indiferent de statutul acordat’, a scris Julian Assange împreună cu Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei ‘Reporteri fără Frontiere’ (RSF), într-un articol publicat de cotidianul Le Monde.

Fondatorul Wikileaks le-a reamintit europenilor că, în calitate de laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2012, ‘Europa trebuie să arate că este la înălţime şi să-şi demonstreze angajamentul de a apăra libertatea de informare, indiferent de temerile legate de presiunile din partea ‘celui mai bun aliat al său’, Statele Unite ale Americii’.

Edward Snowden ‘nu poate fi abandonat în zona internaţională a aeroportului din Moscova fără ca acest lucru să însemne o abandonare de către ţările europene a principiilor lor şi a raţiunii de a fi în UE’, au afirmat Christophe Deloire şi Julian Assange, acesta din urmă fiind refugiat de luni de zile la ambasada Ecuadorului la Londra.

Edward Snowden, fost informator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), a cerut azil politic în 21 de ţări din Europa şi America Latină. Până acum, el s-a lovit de refuzul majorităţii acestor state, între care şi cel explicit al Germaniei. Franţa a afirmat că nu a primit o cerere de azil. Până în prezent, numai Bolivia a afirmat că este dispusă să-l primească pe Snowden.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    De unde concluzia ca facerea de bine….sau altfel spus nici o fapta buna nu scapa nepedepsita. Daca pe Snowden il durea in pix de democratie si-si vedea de treaba nu mai trebuia sa cerseasca mila „Marilor puteri” carora li s-au colorat chilotii in maro de tema marelui „democrat” care-l va urmari pana-n panzele albe pe „ticalosul” ce a avut curajul sa strige ca imparatul e dezbracat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.