Păunescu (BNR): Statele care au implementat procedura insolvenţei persoanelor fizice nu au făcut-o în criză

Acele state care au implementat procedura insolvenţei persoanelor fizice au făcut-o în perioadă de creştere economică, nu în plină criză, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Alexandru Nicolae Păunescu, director al Direcţiei Juridice din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„În opinia mea, ar trebui să se pună mai mult accentul pe o informare completă asupra tuturor efectelor acestei proceduri pentru că, pe lângă avantajul suspendării executării silite asupra bunurilor persoanei fizice, există şi o serie întreagă de dezavantaje. Unul dintre cele mai importante elemente ale dreptului european privind insolvenţa consumatorului se referă la întocmirea planului de plată a creanţelor, care poate dura până la 5 ani de zile, iar sumele din plan pot fi purtătoare de dobânzi”, a spus Păunescu.

Citeste si:  Premieră imobiliară: proiect rezidenţial în insolvenţă, scos la vânzare

Potrivit acestuia, pentru a putea respecta planul, sunt afectate toate veniturile debitorului, cu excepţia costurilor de întreţinere a familiei, care sunt calculate pentru a asigura un nivel minim de trai.

„Tot în acest plan vor fi prevăzute bunurile mobile şi sau imobile care se vor vinde pentru acoperirea creanţelor sale. Cele mai multe jurisdicţii europene care au reglementat insolvenţa consumatorului au prevăzut şi posibilitatea ca prin plan să se prevadă şi restricţii suplimentare ca renunţarea la televizor, la cablu, la satelit, la computer, la concedii şi aşa mai departe. O altă problemă este cea a fideiusorilor (cel care garantează pentru altul, obligându-se să-i plătească datoriile n.r.) care garantează creditele persoanelor juridice într-un procent foarte mare pe piaţa românească bancară. O altă problemă este cum ar putea fi executate aceste garanţii în caz de insolvenţă a garantului. În opinia mea, reglementarea acestei instituţii, cel puţin pentru moment, nu se impune şi nu este oportună din motive legate de contextul financiar actual. Criza financiară încă dăinuie şi situaţia financiară a consumatorului şi a întregului spectru financiar este sensibilă”, a precizat oficialul BNR.

Citeste si:  BOBY & MARA TRANS SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Florin Aurel Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a declarat, miercuri, în nume personal, că şi-ar dori ca Noul Cod al Insolvenţei să cuprindă toate aspectele legate de insolvenţă, inclusiv insolvenţa persoanelor fizice.

„Părerea mea este că trebuie să avem şi o asemenea reglementare, a insolvenţei persoanelor fizice. Opoziţia care există în acest moment în diferite medii, eu consider că este parţial nejustificată pentru că printr-o colaborare a tuturor instituţiilor şi organismelor implicate în procesul de reglementare s-ar putea ajunge la o reglementare bună şi eficientă şi-n această privinţă. Suntem printre puţinele state, cred că Ungaria nu mai are, însă, spre deosebire de România, Fondul Monetar Internaţional a impus Ungariei să adopte o asemenea reglementare, pe când nouă deocamdată ne-a stopat-o. Vom continua să susţinem necesitatea şi unei asemenea reglementări, dar în ideea în care ne propunem ca acest Cod să fie adoptat de Parlament, până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor, probabil că această lege va fi adoptată separat, urmând ca pe viitor să fie inclusă în acest Cod”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata