Metoda revoluţionară de slăbit: avatarul

Ultimele cercetări gândite şi realizate în ceea ce priveşte lupta cu kilogramele în plus, au ajuns la o concluzie care este, cu siguranţă, pe placul multora dintre noi.

Studiul pilot a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Temple şi Universitatea George Washington şi susţine că un avatar video, înfăţişând persoana care doreşte să slăbească făcând exerciţii fizice, ar putea să funcţioneze ca o modalitate de a da jos kilogramele în exces. Scopul videoului este de a inspira şi a sfătui femeile care doresc să piardă în greutate în cele mai bune şi uşoare moduri în care acest lucru s-ar putea întâmpla.

„Acest studiu pilot a demonstrat că utilizarea realităţii virtuale nu conduce întotdeauna la comportamente nedorite, cum se întâmplă în cazul jocurilor video de calculator, ci poate fi folosită şi pentru a învăţa unele aptitudini importante care să te ajute să pierzi în greutate”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Melissa Napolitano, profesor asociat de prevenire a sănătăţii de la Universitatea George Washington. „Acest studiu sugerează că realitatea virtuală ar putea fi un instrument nou şi promiţător pentru construirea unor obiceiuri alimentare sănătoase”, a adăugat Dr. Melissa Napolitano.

Motivaţia din spatele studiului a venit datorită unui număr de 128 de femei supraponderale, care încercaseră, în trecut, diferite strategii pentru slăbit şi deschise la idei noi în lupta cu kilogramele în plus. Deşi cele mai multe nu au jucat un joc video înfăţisând persoana lor, 88% au spus că ar fi deschise la această provocare. Aşadar, la acest studiu pilot au luat parte, pentru început, doar 8 femei.

În cadrul cercetării, specialiştii au creat un set de DVD-uri cu avatare care prezentau comportamente sănătoase. Unul dintre ele înfăţişa o persoană virtuală care mergea pe o bandă de alergat într-un ritm moderat. Un altul prezenta o femeie avatar care stătea la o masă şi lua decizii în ceea ce priveşte porţia de mâncare pe care urma să o consume.

După doar patru săptămâni de la începutul studiului, cele opt femei participante au slăbit, în medie, 1,5 kilograme, ceea ce înseamnă o greutate obişnuită pentru dietele tradiţionale, după cum spune autoarea studiului, care speră ca acest program să favorizeze schimbări de comportament pe termen lung.

Totodată, participantele studiului au vizitat clinica o dată pe săptămână pentru a viziona clipuri video de 15 minute. Fiecare subiect urmărea un avatar creat special pentru a semăna cu ea, începând de la culoarea părului, a pielii, până la forma corpului şi alte carecteristici. Cu toate acestea, avatarele nu erau interactive.

Astfel că, Napolitano şi colegii săi recomandă cercetări suplimentare pentru a consolida aceste rezultate şi pentru a vedea dacă acestea funcţionează şi în rândul bărbaţilor.

Napolitano a realizat studiul în timp ce lucra la Universitatea din Temple, iar unul dintre studiile sale anterioare a constatat că social media ar putea ajuta studenţii să piardă în greutate.

„Acesta este doar primul pas pentru a arăta că femeile, chiar şi cele care nu sunt adeptele jocurilor pe calculator, sunt interesate de această tehnologie care le ajută să piardă kilogramele în plus”, a încheiat Napolitano.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.