EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Morsi şi responsabili islamişti au primit interdicţia de a părăsi Egiptul

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi mai mulţi lideri ai Fraţilor Musulmani au primit miercuri interdicţia de a părăsi Egiptul, în cadrul unei anchete privind un caz de evadare din închisoare din 2011, au indicat surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP.

„Toţi suspecţii implicaţi în cazul evadărilor din închisoarea Wadi Natrun în 2011, printre care preşedintele Mohamed Morsi şi mai mulţi lideri ai Fraţilor Musulmani, au interdicţia de a părăsi teritoriul, în conformitate cu o decizie a unor înalţi responsabili din domeniul securităţii”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Responsabili ai aeroportului din Cairo au confirmat pentru agenţia franceză că au primit ordinul de a împiedica plecarea unor responsabili islamişti, printre care liderul suprem al puternicei confrerii, Mohamed Badie, şi adjunctul său, Khairat el-Shater.

Măsurile survin în contextul expirării ultimatumului de 48 de ore pe care armata l-a dat lui Morsi pentru a se supune ‘revendicărilor poporului’, aluzie la manifestaţiile de masă în care se cere plecarea sa.

Un tribunal egiptean a transmis la 23 iunie că mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Hezbollahul şiit libanez au fost implicate în evadarea de prizonieri, printre care şi actualul preşedinte Morsi, din această închisoare situată la circa 70 de km nord-vest de Cairo, în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, de la începutul lui 2011.

Preşedintele tribunalului din Ismailiya, port la Canalul Suez, a cerut Parchetului să ancheteze această evadare care s-a produs în ianuarie 2011. El a precizat că Fraţii Musulmani, din rândul cărora a provenit Morsi, au organizat evadarea cu ajutorul unor membri Hamas şi Hezbollah.

La acel moment, Mohamed Morsi a dat asigurări că el şi ceilalţi 33 de membri ai confreriei islamiste închişi nu au evadat, dar că ‘locuitorii le-au deschis porţile’ închisorii.

Potrivit Reuters, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Morsi a spus miercuri că la Cairo este în desfăşurare o lovitură militară de stat. Consilierul a mai afirmat că se aşteaptă ca armata şi poliţia să-i înlăture cu forţa pe demonstranţii pro-Morsi.

„În această zi şi în această epocă nicio lovitură de stat militară nu poate avea succes în faţa forţei populare considerabile fără o amplă vărsare de sânge”, a spus Essam el-Haddad, consilierul de securitate al preşedintelui.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehald al-Haddad, a postat pe Twitter că în Egipt are loc o lovitură de stat militară şi că tancurile au început să iasă pe străzi.

Consilierul pe probleme de comunicare al lui Morsi a afirmat la rândul său că mesajul preşedintelui către toţi egiptenii, aşa cum a fost transmis şi într-un discurs televizat din cursul nopţii, este că trebuie să reziste ‘loviturii de stat militare’, dar să o facă paşnic, fără violenţă împotriva militarilor, armatei sau unii asupra altora.

Opozanţi ai preşedintelui islamist s-au adunat miercuri în masă în întreaga ţară pentru a cere plecarea lui Mohamed Morsi, în contextul expirării ultimatumului dat şefului statului de către armată.

Armata, care s-a angajat miercuri în discuţii cu responsabili ai opoziţiei şi demnitari religioşi în încercarea de a scoate ţara din cea mai gravă criză de după căderea regimului Hosni Mubarak în februarie 2011, a promis să publice un comunicat după reuniune, fără a preciza totuşi o oră exactă.

Acuzat de detractorii săi că vrea să instaureze un regim autoritar în favoarea Fraţilor Musulmani din rândul cărora provine, Morsi a făcut la un moment dat un apel pe pagina sa oficială de Facebook la ‘formarea unui guvern de coaliţie şi de consens pentru a organiza alegeri legislative în viitor’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata