O elevă de 16 ani a transformat cojile de banane în bioplastic

Ca fructe, bananele sunt „ambalate” perfect, având protecţia asigurată de cojile lor flexibile şi elastice. O elevă în vârstă de 16 ani din Turcia, Elif Bilgin, a descoperit că amidonul şi celuloza pe care bananele le conţin în stratul lor exterior, pot fi folosite pentru  a crea materiale care izolează firele protezelor medicale.

Eleva a dezvoltat un proces chimic care transformă cojile de banane în bioplastic, şi care speră ea să poată înlocui nevoia utilizării petrolului şi, în acest fel, să se obţină o reducere a poluării. Eforturile tinerei fete au fost răsplătite cu premiul cel mare de 50.000 de dolari, în cadrul competiţiei Scientific American, precum şi onoarea de a deveni un „d’finalist” în Google Science Fair.

Inspirată de nume precum Marie Curie şi Thomas Edison, Elif Bilgin a petrecut doi ani de zile rafinându-şi tehnicile ei de a transforma cojile de banane în plastic. Pornind de la faptul că cojile de mango au fost utilizate în industria de mase plastice, ea a presupus că ar putea face şi ea un lucru asemănător cu cojile de banane. Astfel, ea s-a gândit că aceste coji sunt o potenţială sursă de materii prime.

Văzând că în Thailanda, 200 de tone de coji de banane sunt aruncate zilnic, Bilgin a remarcat că acestea ar putea avea o utilizare mai bună decât umplerea grămezii de gunoi.

Bilgin speră ca într-o zi să urmeze cursurile unei şcoli medicale, şi visează la crearea unui efect de seră realizat în întregime din deşeuri. „Câştigarea acestui concurs mă aduce cu un pas mai aproape de visul meu de a candida la Med School, deoarece premiile mă vor ajuta să îmi finanţez educaţia şi să îmi permită să trăiesc o experienţă o dată în viaţă. Dar, mult mai important, este faptul că am realizat că ştiinţa este chemarea mea”, a spus tânăra câştigătoare.

Bilgin va lua parte în curând la a treia ediţie anuală a Google Science Fair, unde va concura cu alţi elevi de 15 şi 16 ani. Ea se alătură celor 14 adolescenţi şi inovaţiilor lor, inclusiv Ann Makonski din Canda, care a inventat o lanternă care operează doar folosind căldura din mâna omului.

Pentru mine, aceasta înseamnă că proiectul meu are un potenţial mare de a fi soluţia la problema creşterii poluării cauzate de plasticurile pe bază de petrol. De asemenea, aceasta mai înseamnă că am început procesul de schimbare al lumii, ceea ce mă face să mă simt ca un câştigător deja”, a adăugat Bilgin.

Cu potenţialul de a face progrese în reducerea poluării petroliere, precum şi găsirea unei căi de a reduce impactul deşeurilor, Bilgin deja şi-a lăsat amprenta pe „terenul” pe care ea îl iubeşte cel mai bun, şi anume ştiinţa.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.