Titus Corlăţean: România doreşte să vadă Macedonia în UE şi în NATO foarte curând

România doreşte să vadă Macedonia în Uniunea Europeană şi în NATO foarte curând, a afirmat, miercuri, ministrul afacerilor externe român Titus Corlăţean, după o întrevedere cu omologul său macedonean Nikola Poposki, informează agenţia de presă MIA.

‘România susţine Macedonia cu privire la începerea negocierilor de aderare. Sunt convins că această ţară are capacitatea de a întruni toate standardele pentru integrarea euro-atlantică’, a subliniat Corlăţean într-o conferinţă de presă comună cu Poposki. El a adăugat că ‘uşile Alianţei Nord-Atlantice ar trebui să fie deschise pentru orice ţară care îndeplineşte standardele’ necesare. Potrivit ministrului de externe român, Macedonia ar trebui să aibă de îndeplinit aceleaşi criterii şi standarde care au fost cerute din partea tuturor celorlalte state membre.

‘Am văzut un gest pozitiv din partea prietenilor noştri români prin crearea Grupului 3+4, prin care trei membri ai Alianţei vor să coopereze îndeaproape cu candidaţii, în primul rând cu Macedonia, a cărei contribuţie la NATO este foarte apreciată’, a declarat, la rândul său, ministrul de externe macedonean.

Nikola Poposki a subliniat faptul că România, Polonia şi Turcia vor să realizeze acest lucru cât mai curând posibil, în condiţiile în care Macedonia a contribuit la NATO ca şi cum ar fi fost o ţară membră a Alianţei.

Cei doi miniştri de externe au semnat un acord privind intensificarea cooperării în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii şi sportului şi s-au angajat să promoveze dezvoltarea sectorului economic, turistic şi al comunicării în domeniul afacerilor, conform agenţiei de presă macedonene.

De asemenea, cei doi oficiali au convenit înfiinţarea unui organism pentru continuarea discuţiilor dintre Ministerele de Externe, în vederea consolidării cooperării bilaterale şi regionale.

‘România a sprijinit dintotdeauna procesele regionale care vizează intensificarea cooperării şi consolidarea încrederii. Acesta este unul din principiile pe care le vom lua în considerare atunci când vom prezida Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), utilizând experienţa macedoneană pe parcurs’, a mai declarat Titus Corlăţean.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, efectuează, în perioada 3-5 iulie, vizite în Republica Macedonia şi în Muntenegru. Programul ministrului român include întrevederi cu preşedinţii Republicii Macedonia şi Muntenegrului, miniştrii de externe şi alţi membri ai executivelor, preşedinţii Parlamentelor şi reprezentanţi ai opoziţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.