Arta eficienţei: să faci un singur lucru odată

 

Trăim într-o epocă în care lucrăm mai multe ore şi simţim tot mai mult stres în încercarea de a face cât mai multe lucruri. Tehnologia, menită a ne simplifa viaţa, ne slăbeşte atenţia şi fură din timpul nostru.

 Din fericire, putem învăţa să devenim mult mai eficienţi la locul de muncă, atât în mod individual, cât şi colectiv.

În termeni foarte simpli, eficienţa se referă la costul de intrare al unui produs finit – cu alte cuvinte, cea mai bună utilizare a resurselor şi o pierdere minimă de timp şi de efort.

Citeste si:  România, locul opt în UE în funcţie de rata şomajului, în octombrie

Unul dintre domeniile în care eficienţa poate fi optimizată este forţa de muncă, prin creşterea productivităţii individuale – definită ca suma muncii unui angajat (produse fabricate, clienţi serviţi) care se face într-un timp dat.

În plus, pentru a vă asigura că aţi investit în echipamentul corect, mediu şi training pentru a asigura o performanţă optimă, puteţi spori productivitatea prin încurajarea echipei de a folosi multi-taskingul. Studiile arată că între 25 şi 40% din timp îţi ia să termini un lucru când eşti implicat, în acelaşi timp, şi în alte proiecte. Pentru a fi mai productivi, spune Andrew Deutscher, vicepreşedintele firmei de consulatanţă, Energy Project, „faceţi un singur lucru, neîntrerupt, într-o perioadă susţinută de timp”.

 Pentru a contribui la realizarea productivităţii maxime pentru clienţi, cum ar fi Google şi Facebook, Energy Project se bazează pe o multitudine de date fiziologice despre nevoia umană de bază, şi anume odihna. Cheia productivităţii este de a avea un ritm biologic care impulsionează nivelul de energie să crească şi să scadă la fiecare 90 de minute.

Citeste si:  Samsung va investi 1,2 miliarde de dolari în "Internetul lucrurilor"

„La acest interval de 90 de minute, trebuie să vă gândiţi ca la un fel de reînnoire, pentru a pune combustibil în rezervor înainte de a începe următorul ciclu”, spune Annie Perrin, vicepreşedintele senior de facilitare şi programe a companiei. Ea recomandă încurajarea lucrătorilor să aibă parte şi de o gustare sănătoasă, să meargă la o plimbare scurtă, să asculte muzică sau, pur şi simplu, să se aşeze confortabil pe scaunul din birou, să închidă ochii şi să respire adânc.

Când managementul funcţionează corect, se concentrează pe fluxul de valoare. Iar eficienţa atinge cele mai bune cote.

Citeste si:  Economia germană are nevoie de 200.000 de imigranţi în plus pe an

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata