EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Autorităţile tulcene susţin crearea regiunii Dobrogea

Autorităţile tulcene susţin înfiinţarea regiunii Dobrogea, reprezentanţi ai administraţiei locale subliniind, în cadrul dezbaterii despre regionalizare organizate vineri la Tulcea , că zona are o anumită specificitate care trebuie valorificată corespunzător.

Deputatul social-democrat Ion Bălan a afirmat că regionalizarea trebuie gândită astfel încât să corespundă intereselor cetăţenilor, subliniind că locul judeţului Tulcea este în regiunea Dobrogea.

El a precizat că regiunea Dobrogea ar fi una mică, însă a evidenţiat că mărimea acesteia nu condiţionează nivelul de trai.

Totodată, Bălan a pledat pentru autonomie fiscală pe regiune.

La rândul său, senatorul liberal Octavian Motoc a atras atenţia că problema privind înfiinţarea regiunii Dobrogea, despre care spune că ar fi o regiune „liliputană”, trebuie analizată cu atenţie, în contextul în care mărimea acesteia ar putea fi un dezavantaj în privinţa atragerii de fonduri europene.

„Este foarte important să luăm în considerare fiecare argument, pentru că, în condiţiile în care eşti lângă un judeţ puternic cum este Constanţa, într-o viitoare regiune nu vei putea ţine ritmul cu acesta. Nu avem structurile necesare comparabile cu cele din Constanţa pentru a atrage aici fondurile necesare şi a face lobby-ul necesar pentru beneficii echivalente”, a spus Motoc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a susţinut varianta înfiinţării regiunii Dobrogea, despre care spune că ar putea fi cea mai puternică din ţară, datorită potenţialului economic.

„Am putea fi locomotiva Constanţei”, a afirmat Teodorescu.

El nu a exclus varianta ca Tulcea să fie sediul administrativ al regiunii şi a făcut apel la autorităţile locale să facă lobby în acest sens.

Şi preşedintele Asociaţiei Patronale a Turismului din Delta Dunării, Daniel Iluşcă, a susţinut înfiinţarea acestei regiuni, precizând că o astfel de structură regională ar putea crea o serie de facilităţi din punct de vedere turistic.

Prezent la dezbatere, primarul comunei Luncaviţa din judeţul Tulcea, Ştefan Ilie, s-a declarat adeptul regionalizării, arătând că ideea de a construi regiunea Dobrogea este „una dintre cele mai bune idei ale clasei politice locale şi centrale”.

„Regionalizarea nu trebuie să însemne o capcană, ci o descentralizare administrativă şi financiară„, a punctat el.

Alexandru Giboi, a subliniat rolul mass-media în desfăşurarea procesului de descentralizare, el arătând că românii trebuie să fie informaţi şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.

„Noi nu ne propunem să găsim soluţii la problemele locale, dar credem că dezbaterea în sine poate genera o serie de idei care pot duce la soluţii”, a afirmat directorul general Agerpres.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în colaborare cu autorităţile locale, a început vineri, la Tulcea, seria de dezbateri ‘Regionalizarea şi problemele locale’, care va acoperi mai multe zone din România.

Principala temă de dezbatere se referă la impactul pe care regionalizarea îl va avea asupra viitoarelor regiuni ale României.

De asemenea, vor fi dezbătute şi problemele locale în viitoarele regiuni, modul în care regionalizarea este reflectată în mass-media, precum şi măsurile necesare astfel încât acest proces să ajute comunităţile locale.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata