Banca Vaticanului începe să se clatine?

– „Revoluţie în Vatican”, „Cad capete”… presa italiană a salutat demisia, pe 1 iulie, a directorului general al Băncii Vaticanului (IOR), Paolo Cipriani, şi a adjunctului său Massimo Tulli.

 – Demisiile survin atestării de către poliţia italiană a unui pion important din organigrama IOR, a prelatului Nunzio Scarano, acuzat de spălare de bani.

 – Întreg scandalul face parte din procesul de asanare a băncii demarată de predecesorul papei Francisc, Papa Benedict al XVI-lea.

 – Toate acestea sunt interpretate ca fiind urmarea firească a unei reorientări în filozofia economică şi în gândirea bisericii catolice.

Dănuţ Dudu

  •  Revoluţia Papei Francisc

 Noul Papa Francisc şi-a fixat ca prioritate repunerea Băncii Vaticanului pe calea cea dreaptă. Deja din ce în ce mai multe voci leagă demisia predecesorului său, Benedict al XVI-lea, de culisele sordide ale întregii afaceri.

Mai mult, recenta demisie din cadrul Institutului pentru Opere Religioase (IOR) cum este cunoscută oficial Banca Vaticanului, a lui Paolo Cipriani şi a adjunctului său Massimo Tulli, este considerată ca fiind forţată şi explicabilă doar prin măsurile de asanare demarate de actualul papă.

Ceea ce este sigur este că Cipriani şi adjunctul său şi-au prezentat demisiile “în interesul Sfântului Scaun şi al IOR”. Fără însă ca cineva să fie oficial incriminat. Mai mult, toată lumea consideră că situaţia de acum este consecinţa logică a demiterii, în mai 2012, a lui Ettore Gotti Tedeschi motivată, în special, prin erorile sale de gestiune.

Oricum, cotidianul italian “Corriere della Sera” indica într-un material, publicat la începutul săptămânii, că demisia celor doi demnitari este “recomandatăîn condiţiile în care aceştia sunt supuşi unei anchete judiciare, fiind suspectaţi de activităţi de spălare de bani.

De asemenea, mai multe jurnale italiene aduc în discuţie legăturile acestora cu episcopul Nunzio Scarano, arestat la finele lunii trecute la Roma, încercând să “albească” 20 de milioane de euro.

Oricum, situaţia actuală este considerată de experţii în problemele Vaticanului ca fiind o adevărată revoluţie demarată după recenta numire a episcopului Battista Riccaunul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Sanctităţii saleîn funcţia de “prelat” al IOR. Acesta, aflat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, va face oficiul de secretar în cadrul reuniunilor Comisiei Cardinalilor şi va asista la reuniunile Consiliului de Supraveghere. De asemenea, conform comunicatului Vaticanului, acesta va juca un rol de mediator şi intermediar în timp ce presa italiană adăuga că omul de încredere al papei va fi oficial numărul doi în IOR şi va avea drept de control absolut asupra acţiunilor băncii.

 

  •  Curăţenia continuă la Banca Vaticanului

În timp ce ne putem declara mulţumiţi de rezultatele obţinute este clar că în acest moment avem nevoie de o nouă direcţie de acţiune pentru a accelera ritmul procesului de reformă” indica diplomatic preşedintele băncii, juristul german Ernst von Freyberg, numit în februarie la conducerea băncii de către Benedict al XVI-lea.

Numai că actualele demisii poartă semnătura papei Francisc deoarece “capriciile” acestei instituţii constituie o ofensă la adresa încercării actualului papă de a construi o “biserică săracă pentru cei săraci,” (aşa cum era numită în februarie de predecesorul său, papa Benedict al XVI-lea).

Arestarea episcopului Nunzio Serranno a permis papei crearea unei comisii pentru anchetarea funcţionarilor băncii, comisie formată din 5 înalţi prelaţi şi care au primit permisiunea de a avea acces la documente considerate uzual a avea caracter secret tocmai pentru ca papa să-şi transpună în realitate dorinţa sa de a “ajusta (banca, n.n.) la exigenţele timpului şi la principiile evanghelice”. La câteva zile de la nominalizarea comisiei de anchetă unul dintre apropiaţii papei, episcopul Battista Ricca a fost numit (după cum deja am precizat) în funcţia de “prelat” al IOR.

Interesant este că, pe fondul luptelor interne din cadrul Vaticanului, preşedintele băncii, Ettore Gotti Tedeschi, a fost demis din funcţie pentru “incompetenţă”, Cipriani face obiectul unei anchete de spălare de bani încă din 2010 dar, în schimb, nici o acuzaţie nu a fost reţinută în ceea ce îl priveşte pe papa Benedict XVI-lea, referitor la menţinerea acestuia în post.

Conform înregistrărilor telefonice realizate în timpul anchetei, fostul director general al băncii şi adjunctul acestuia menţineau permanent contactul cu episcopul Scarano pentru a discuta depunerile şi retragerile de sume mari din conturile IOR. În iunie, Cipriani estima în cadrul unui interviu acordat jurnalului Italian “Îl Giornale” importanţa IOR ca garanţie a “independenţei bisericii” în ceea ce priveşte domeniul financiar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.