EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

CEDO denunţă interzicerea automată a dreptului de vot al deţinuţilor, în Rusia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ a cerut joi Rusiei să renunţe la retragerea ‘automată’ a dreptului de vot deţinuţilor condamnaţi, informează AFP.

Potrivit Curţii, ‘interdicţia de a vota impusă în mod automat şi general tuturor deţinuţilor ruşi are un caracter disproporţionat’, iar autorităţile ‘au mers prea departe impunându-le tuturor deţinuţilor condamnaţi privarea automată şi generală de drepturi electorale’.

Doi deţinuţi ruşi s-au plâns în 2004 că au fost împiedicaţi să participe la mai multe alegeri. CEDO a conchis că s-a produs o încălcare a ‘dreptului la alegeri libere’, garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea de la Strasbourg a denunţat faptul că ‘reclamanţilor le-a fost impusă interdicţia de a vota în cadrul alegerilor legislative fără a se lua în calcul durata pedepsei, caracterul sau gravitatea infracţiunilor comise’.

Judecătorii europeni au respins argumentul guvernului rus în sensul că este vorba de o situaţie ‘substanţial diferită de cazurile care au dus la examinarea problemei retragerii drepturilor electorale deţinuţilor din alte ţări /mai ales Italia şi Marea Britanie/, având în vedere faptul că interdicţia de a vota impusă deţinuţilor din Rusia este prevăzută în Constituţie şi nu într-un act legislativ’.

Articolul 32 al Constituţiei Federaţiei Ruse stipulează că ‘nu au dreptul de a alege şi de a fi aleşi cetăţenii /…/ deţinuţi în locuri de privare de libertate printr-o decizie a instanţei’.

În cazul Hirst vs. Marea Britanie, din 2005, generator de jurisprudenţă, CEDO a ajuns la o concluzie similară în ce priveşte legislaţia britanică, în legătură cu privarea de dreptul de vot a tuturor deţinuţilor condamnaţi.

În schimb, în speţa Scoppola vs. Italia din 2012, CEDO a admis că retragerea drepturilor electorale deţinuţilor condamnaţi nu are caracter automat şi general, legislaţia aplicabilă ţinând cont, în cazul respectiv, de factori ca gravitatea faptei şi conduita delincventului, aminteşte AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata