Cristian Buşoi: Primele 200 000 de carduri de sănătate vor fi gata până la sfârşitul lunii iulie

Preşedintele CNAS, dr. Cristian Buşoi, a declarat joi,4 iulie,  că proiectul privind cardul de sănătate a trenat foarte mulţi ani, nejustificat.

El a spus că primele 200.000 de carduri vor fi gata până la sfârşitul lunii iulie urmând ca până la sfârşitul anului 7,5 milioane de carduri de sănătate să fie produse de Imprimeria Naţională.

Totodată mediul a subliniat că în prezent CNAS are în derulare un alt proiect, ”Dosarului electronic al pacientului”, care ar putea fi conectat la cardul de sănătate.

„În acest moment îmi propun să accelerăm acest proiect (n.r. al cardului de sănătate) pentru că va fi un proiect de mare impact pozitiv pentru pacienţii din România. Când pacientul va avea cardul inscripţionat cu anumite date importante, medicii care îl vor consulta vor putea avea la dispoziţie date care le vor permite să ia decizia medicală cea mai bună. Cardul poate avea un rol important în situaţii limită, de maximă urgenţă. Se va câştiga timp preţios. Cardul cuprinde date foarte importante cum ar fi grupa sanguină, RH -ul, sau alte elemente importante. Sigur, cardul va conţine date de identificare, date privitoare la alte afecţiuni majore. La un moment dat se va uni cu cartea de identitate electronică, probabil din 2014” a explicat preşedintele CNAS.

Citeste si:  Distribuirea cardurilor de sănătate cu medicii de familie este cea mai proastă soluţie, consideră ministrul Nicolăescu

El s-a referit şi la discuţiile pe care trebuie să le aibă cu medicii de familie, pentru a dezvolta un parteneriat în acest sens.

„Legea care a fost modificată spune că aceste carduri de sănătate vor fi distribuite de către casele judeţene sau medicii de familie. Vor fi însă judeţe unde practic va fi imposibil să facem acest lucru doar prin intermediul caselor judeţene de asigurări de sănătate. Suntem în faza în care explorăm diverse modalităţi, nu vom lua o decizie înainte ca medicii de familie să-şi dea acordul formal” a detaliat dr.Cristian Buşoiu.

Citeste si:  În Taiwan a fost inventat un dispozitiv pentru depistarea cancerului în 12 minute

Şeful CNAS a precizat că cele 200.000 de carduri vor ajunge la populaţie până la sfârşitul verii – începutul toamnei.

„În acest moment derulăm şi un alt proiect – Dosarul electronic al pacientului – care se va grefa într-un fel pe platforma SIUI şi va fi conectat cu cardul de sănătate. În prezent sunt discuţii tehnice între reprezentanţii corpului medical, CNAS şi cei care au câştigat proiectul, pentru a vedea care sunt principalele date care pot fi introduse în ‘Dosarul electronic al pacientului’, care, şi el, va putea fi consultat online şi va fi de mare ajutor în stabilirea unui diagnostic. Eu îmi doresc ca într-o perioadă relativ scurtă să ajungem la o informatizare de tipul celor existente în multe ţări europene, să avem aplicaţii care atunci când medicul introduce un tratament sowf-tul să-i atragă atenţia dacă tratamentul este adecvat, dacă doza este prea mare sau prea mică. Sigur, decizia finală aparţine medicului. Zona de cheltuieli ineficiente sau uneori incorecte se va reduce la maxim pentru că totul va fi extrem de informatizat”, a arătat preşedintele CNAS.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Ana spune

    Daca tot din 2014 se vor uni cu CI electronice de ce mai cheltuim o gramada de bani sa le tiparim acum? … si ne miram de ce ne infundam in datorii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata