EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Liviu Dragnea: N-am renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie realizat în acest an

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat vineri că n-a renunţat la ideea ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie realizat în acest an cu şanse să fie validate regiunile care trebuie să existe în România.

 „Eu n-am renunţat la ideea că referendumul pentru modificarea Constituţiei poate fi realizat în acest an cu şanse de a fi validat. Regiunile în România trebuie să existe. Că vom reuşi să le înfiinţăm în acest an, dacă vom reuşi să avem un referendum validat, dacă vom reuşi să-l facem la anul, asta nu înseamnă decât că România pierde un an din dezvoltare. Că e mult sau puţin, cert este că proiectul de regionalizare merge în continuare. Vom analiza – i-am spus primului ministru ieri – vom analiza toţi care sunt posibilele acţiuni sau măsuri în cadrul legii pe care le putem adopta, astfel încât să asigurăm o prezenţă de peste 50 la sută plus unu pentru validarea referendumului de modificare a Constituţiei”, a spus vicepremierul într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MDRAP.

Întrebat în ce măsură va fi afectată absorbţia fondurilor europene în următorul exerciţiu financiar, în condiţiile în care argumentul principal al USL pentru modificarea Constituţiei în acest an era ca regiunile să existe deja, Liviu Dragnea s-a arătat convins că se va reuşi găsirea unei variante de rezervă intermediare care să ofere posibilitatea negocierii cu Comisia Europeană a unui nou acord de parteneriat în aşa fel încât gradul de absorbţie al fondurilor europene la nivel regional să fie unul mult mai bun faţă de exerciţiul anterior.

El nu a dorit să dea detalii în acest sens, argumentând că nu a renunţat la ideea de a avea un referendum valid în această toamnă.

„Eu voi continua dezbaterile publice, voi continua seminariile cu prezenţă internaţională, voi continua campania de informare publică şi, dacă vom ajunge la concluzia, undeva în septembrie, că exista posibilitatea ca oamenii să fie interesaţi într-o măsură suficientă să vina la referendum, eu voi susţine în continuare organizarea lui”, a adăugat vicepremierul Dragnea.

Acesta a anunţat, în context, că săptămâna viitoare se va afla în comunitatea maghiară, la Balvanyos, unde va avea o discuţie extrem de interesantă, o dezbatere deschisă şi transparentă despre regionalizare şi descentralizare.

Ministrul Dezvoltării a reafirmat că proiectul de regionalizare/descentralizare este unul mult prea important, ţara noastră având un prezent un sistem rigid, care a transformat cetăţeanul roman într-un curier de instituţii, un sistem care frânează dezvoltarea.

„Avem obligaţia morală, politică, să facem tot ce ne stă în putinţă, chiar dacă în înţelepciunea lor judecătorii Curţii Constituţionale au decis că o lege poate fi constituţională dar dintr-un anumit moment încolo, suntem obligaţi să facem tot ce ne stă în putinţă să convingem cetăţenii de oportunitatea unui astfel de demers. Dar asta nu înseamnă că ne-am pus toate energiile pe o singură variantă. Absorbţia fondurilor europene e un proiect major şi nu va fi pus în pericol, chiar dacă vom amâna referendumul”, a precizat vicepremierul.

Liviu Dragnea a mai spus că principalul său interes nu este să prezinte posibile variante în mod public înainte de a fi definite, pentru că interesul major este acela de a se putea constata dacă este atins pragul de 50 la sută plus unu. El s-a referit între altele la un pachet de măsuri, de acţiuni de informare publică masivă şi de conştientizare a populaţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata