EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Norica Nicolai, favorabilă protejării industriei de arme în Europa, în condiţiile în care acestea nu ajung în mâini greşite

Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluţie privind aplicarea regulilor privind controlul exporturilor de tehnologie şi echipament militar, reguli stabilite de către Consiliul Uniunii Europene în anul 2008, relevă un comunicat de presă.

Deputaţii europeni se declară mulţumiţi de stadiul implementării celor opt măsuri stabilite în documentul adoptat de către Consiliu, dar solicită introducerea unui criteriu suplimentar în poziţia comună a UE asupra exporturilor de armament: obligarea statelor membre de a evalua riscul de dare de mită şi de corupţie înainte de aprobarea unei licenţe de export de armament către orice ţară.

Eurodeputata Norica Nicolai, unul dintre cei care au amendat această rezoluţie din poziţia sa de vicepreşedinte al Subcomisiei de securitate şi apărare din Parlamentul European, a explicat, într-un discurs rostit în plen, faptul că este preferabil ca, înainte de a adăuga condiţii noi, criteriile existente să fie urmărite şi implementate corect, astfel încât industria de armament, una din cele mai importante din UE, să fie protejată.

„O parte a propunerilor din această rezoluţie sunt nerealiste. Nu putem să interzicem producţia şi vânzarea de arme în ţările europene, dar trebuie să ne asigurăm de fiecare dată când o facem că acestea nu ajung pe mâini greşite. Nu putem să distrugem o industrie de tradiţie în Europa printr-o abordare radicală”, a spus Nicolai.

Eurodeputata liberală a prezentat ca soluţie o integrare şi consolidare a industriilor de armament din Europa, prin coordonarea politicilor de achiziţii, de cercetare şi dezvoltare. ”De asemenea, colaborarea între statele membre poate preveni activ proliferarea ilegală de armament”, a încheiat Norica Nicolai.

În UE, exportul de arme către statele terţe este guvernat de o poziţie comună a Consiliului Uniunii Europene din 2008. Aceasta prevede că fiecare stat are libertatea de a decide unde transferă tehnologii şi echipament militare. Cu toate acestea, în vederea transparenţei acestor activităţi, statelor membre li se cere să publice rapoarte anuale privind exportul de tehnologie militară. Deşi nu este printre principalii exportatori de armament ai UE, România are o tradiţie în acest domeniu, numărul care îşi desfăşoară activitatea în această industrie ridicându-se în acest moment la cifra de 2.000 de persoane.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata