EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Portugalia şi Grecia: criza săptămânii, în Europa

Coaliţia de guvernare a Portugaliei se află acum la a doua mare pierdere din ultimele două zile. Paulo Portas, ministrul de externe şi liderul Partidului Democrat Social Popular şi-a prezentat demisia.

Între timp, autorităţile Uniunii Europene i-au dat Greciei trei zile să îşi ţină promisiunile făcute Trocii – grupul compus din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană şi reprezentanţi ai unor ţări din Europa, care monitorizează criza datoriilor euro.

În mod evident, Grecia şi Portugalia „se luptă” pentru a fi ţara cea mai problematică în ceea ce priveşte euro, din această săptămână.

 

Portugalia

 Portugalia se confruntă cu noi tulburări politice odată cu pierderea ministrului de externe Portas. Deşi eşecul coaliţiei nu ar smulge controlul guvernului din mâinile Partidului Social Democrat al prim ministrului, Pedro Passos Coelho, totuşi guvernul riscă să se confrunte cu o rivalitate mai accentuată din partea altor partide. Coelho a acceptat demisia ministrului de externe Portas, dar a spus că el nu va demisiona şi nu face face apel pentru noi alegeri, de unul singur.

Demisia lui Portas vine după o alta: cea a Ministrului de Finanţe a Portugaliei, Vitor Gaspar. Ca independent, Gaspar a fost unul dintre susţinătorii cei mai înverşunaţi asupra austerităţii fiscale care a avut impact asupra economiei Portugaliei. Din acest motiv, el a fost înlocuit rapid.

Grecia

 Să nu fie mai prejos, Grecia se confruntă acum cu un ultimatum din partea Troicii, care este foarte greu de îndeplinit. FMI a promis că nu va mai reduce datoriile din zona euro a Greciei, de 240 de miliarde de euro, deoarece acest lucru ar încălca regulile fondului.

Astfel că oficialii din zona euro, nemulţumiţi de evoluţia Greciei, au început privatizarea industriilor de stat şi concedierea muncitorilor din sectorul public. Nu este foarte clar cât de mulţi bani din ţară vor fi necesari pentru a satisface cerinţele creditorilor, însă unele estimări arată că deficitul bugetar este de 3-4 miliarde de euro.

Aşadar, nu este o perspectivă grozavă pentru două dintre cele mai slabe economii din  Europa.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata