Re-ingineria ţânţarilor pentru lupta împotriva bolii

Într-un singur an, în lume există 200-300 de milioane de cazuri de malarie şi 50-100 de milioane de cazuri de febră dengue.De ce nu am găsit încă o cale eficientă pentru a omorâ ţânţarii? Haydn Parry ne prezintă pe Ted.com o soluţie fascinantă: ingineria genetică sterilizează ţânţarii masculi şi îi eliberează în mediu, pentru a elimina boala pe care o poartă această specie.

Când vorbim despre animale periculoase, mulţi oameni s-ar putea gândi la lei, tigri sau şerpi. Dar,cel mai periculos animal este ţânţarul. Ţânţarul a ucis mai mulţi oameni în istoria umanităţii decât orice altă creatură. A ucis mai mulţi oameni decât războaiele şi molimele.

Am putea crede, cu toată ştiinţa, progresele societății, oraşe mai bune, grad înalt de civilizaţie, curăţenie mai bună, prosperitate, că  putem controla mai bine ţânţarii, reducând astfel această boală. Dar nu este aşa.Nu am avea un milion şi jumătate de decese ca urmare a malariei. Și nu am avea o boală, necunoscută până acum 50 de ani, care acum s-a transformat brusc în cel mai ameninţător virus purtat de ţânţari, numit febra dengue.

Până acum 50 de ani, mai nimeni nu auzise de ea, cu siguranţă nu pe continentul european. Astăzi însă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, febra dengue, contaminează în fiecare an 50-100 de milioane de oameni, adică, echivalentul întregii populaţii a Marii Britanii contaminate anual.Febra dengue a crescut fenomenal de rapid. În ultimii 50 de ani, incidenţa febrei dengue a crescut de treizeci de ori.

Să presupunem că sunteţi muşcat de un ţânţar care poartă acel virus.Aţi avea simptome asemănătoare gripei: greaţă, dureri de cap, aţi simţi că muşchii se contractă, şi aţi avea senzaţia că vi se sparg oasele. Boala este numită febra oaselor sparte, pentru că asta este ce simţiţi.

Odată înţepat de ţânţar, fiind contaminat de boală, corpul dezvoltă anticorpi şi dacă sunteţi iaraşi înţepat cu același virus, nu sunteţi afectaţi. Dar nu există un singur virus, sunt patru, iar protecţia care generează anticorpii contra virusului contractat anterior vă face mult mai vulnerabil la ceilalţi trei.

De ce se răspândeşte atât de rapid?

E un ţânţar care provine din Africa de Nord şi care se răspândeşte oriunde în lume. Nu ajunge prea departe, dar sunt buni oportunişti la transporturi de ocazie, cu precădere ouăle. Îşi depun ouăle în apă limpede, orice piscină, baltă, ghiveci ori vas cu apă, iar acele ouă vor fi purtate în jurul lumii.Omenirea a transportat aceste ouă în lung şi-n lat, şi aceste insecte au infestat peste 100 de ţări. Există astăzi 2,5 miliarde de oameni care trăiesc în ţări în care există acest ţânţar.

În Brazilia, de exemplu,se cheltuie în prezent un miliard de dolari pe an încercând să scape de ei, să controleze doar o singură specie de ţânţari.

În principiu există două modalităţi pentru a scăpa de ţânţari. Prima este să folosiţi larvicide, chimicale. Le puneţi în apa în care cresc. În mediul urban este dificil de realizat. Ar trebui puse chimicale în fiecare baltă, fiecare trunchi de copac.

A doua modalitate este să încercaţi să omorâţi insectele când zboară.Puteţi amesteca chimicale într-un abur şi practic îl pulverizaţi în aer. Puteţi face asta şi cu un spray de interior. Dacă ar fi eficient, n-am înregistra această creştere masivă a numărului de ţânţari şi a febrei dengue.

Avem nevoie ce ceva eficient în reducerea populaţiei ţânţarilor, care să reducă simţitor numărul populaţiei astfel încât boala să nu mai poată fi transmisă, iar produsul să fie inofensiv pentru oameni. Dorim să scăpăm ţănţarii care răspândesc dengue, dar nu să eliminaţi celelalte insecte.

Universitatea Oxford a dezvoltat o tehnologie care presupune plasarea masculilor sterili în mediu, scăzând astfel numărul populaţiei de ţânţari şi înmulţirea acestora.În satele cu o populaţie de 2.000 -3.000 de oameni, a fost redusă populaţia de ţânţari în patru luni cu aproximativ 85%.

În unitatea de producţie se pot produce până la 20 de milioane de astfel de ţânţari sterili pe săptămână,care pot fi transportaţi oriunde în lume.Cu ajutorul aceste metode, în timp scurt, populaţia de ţânţari va scădea foarte mult.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.