Sarkozy demisionează din Consiliul Consultativ după ce i-a fost respins bilanţul cheltuielilor de campanie

Consiliul Constituţional a respins joi bilanţul cheltuielilor campaniei lui Nicolas Sarkozy din 2012, o lovitură dură pentru fostul preşedinte, care şi-a anunţat demisia din această instituţie pentru a-şi ‘regăsi libertatea cuvântului’, în contextul răspândirii speculaţiilor privind revenirea sa în politică, relatează AFP.

 Membru de drept al Consiliului în calitate de fost preşedinte, Sarkozy şi-a anunţat pentru AFP demisia din această instituţie pentru a-şi ‘regăsi libertatea cuvântului’ în faţa ‘gravităţii situaţiei şi a consecinţelor pentru opoziţie şi pentru democraţie’ .

Decizia Consiliului, fără precedent pentru un fost de şef de stat, îl privează pe fostul preşedinte de rambursări de la stat în valoare de circa 10 milioane de euro reprezentând cheltuieli de campanie.

Citeste si:  Debarcarea aliaţilor în Normandia: Franţa "nu va uita niciodată ceea ce datorează SUA"

După anunţul Curţii, preşedintele UMP, principalul partid de opoziţie (dreapta conservatoare), Jean-Francois Cope, s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Republicii.

El a anunţat că săptămâna viitoare va convoca un birou politic al UMP pentru a ‘examina toate consecinţele acestei decizii’.

La rândul său, Francois Fillon, fost premier în timpul mandatului lui Sarkozy, a făcut apel la ‘familia sa politică’ să-şi asume consecinţele financiare ale deciziei Consiliului Constituţional.

Potrivit Consiliului Constituţional, valoarea cheltuielilor electorale ale candidatului Nicolas Sarkozy a depăşit cu 2,1% plafonul autorizat. Nicolas Sarkoy a cheltuit aproape 23 de milioane de euro pentru campania sa, iar statul francez rambursează jumătate din sumă numai atunci când plafonul nu a fost depăşit, fostul preşedinte şi partidul său datorând circa 10 milioane de euro.

Citeste si:  Muzeul Kunsthal aşteaptă finalizarea cercetărilor în cazul tablourilor furate

În plus, potrivit comunicatului Consiliului, Nicolas Sarkozy ar trebui ‘să restituie avansul forfetar care i-a fost oferit’, de 150.000 de euro. Totodată, el va trebui să plătească Trezoreriei publice o sumă de peste 360.000 de euro care corespunde depăşirii plafonului de cheltuieli.

Consiliul Constituţional a apreciat că unele cheltuieli legate de anumite deplasări prezidenţiale trebuie imputate candidatului de dreapta, învins de socialistul Francois Hollande.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata