EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Scandalul de spionaj: NATO nu se simte vizată, susţine Rasmussen

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi că afacerea de spionaj asupra instituţiilor europene de către Statele Unite nu este ‘o problemă pentru NATO’ şi că ‘securitatea’ informatică a Alianţei nu a fost ameninţată, informează AFP.

„NATO nu a fost vizată” de afacere „şi nu consideră că aceasta este o problemă pentru NATO”, a declarat Ramussen în cadrul unei conferinţe de presă.

Din acest motiv, „nu am niciun motiv să consider că securitatea NATO a fost ameninţată în vreun fel”, a adăugat el, precizând că ‘nu a fost în contact’ cu americanii pe acest subiect.

Rasmussen a mai indicat că nu are „nicio informaţie privind prezenţa NSA (Agenţia Naţională de Securitate) în cadrul reprezentanţei SUA” la sediul NATO, situat la periferia Bruxellesului. Statele Unite sunt principalele contributoare la bugetul şi resursele NATO, care reuneşte 28 de ţări din Europa şi America de Nord.

În opinia lui Rasmussen, fost premier liberal danez, „europenii şi aliaţii lor nord-americani trebuie să lucreze mai îndeaproape, nu doar în domeniul securităţii, dar şi în cel economic”. „Din acest motiv am salutat lansarea negocierilor comerciale dintre UE şi SUA”, a adăugat el.

Săptămânalul german Der Spiegel a relatat sâmbătă, pe baza unor documente furnizate de fostul consultant american Edward Snowden, actualmente fugar, că SUA au spionat birouri ale UE din SUA şi de la Bruxelles, precum şi conexiunile telefonice şi de internet ale mai multor ţări europene.

De la crearea sa în 1949 şi instalarea la Bruxelles în 1966, NATO s-a confruntat cu mai multe scandaluri de spionaj, care au implicat în special agenţi din fosta URSS sau din foste state aliate ale acesteia din Europa de Est. „Însă spionajul există de asemenea şi între noi, membrii NATO”, potrivit unui diplomat.

NATO a făcut din lupta împotriva atacurilor cibernetice o prioritate şi a anunţat în iunie crearea unei forţe de acţiune rapidă destinată a-i proteja reţelele informatice.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata