Serviciile secrete franceze spionează comunicaţiile în Franţa

Serviciile secrete franceze interceptează ‘totalitatea comunicaţiilor’ în Franţa pentru a le stoca ‘vreme de mai mulţi ani’ în afara oricărui control, a scris joi cotidianul Le Monde, pe fondul dezvăluirilor de spionaj la mare scară ce este, potrivit lui Edward Snowden, practicat de Statele Unite ale Americii. Contactat de France Presse pentru a comenta pe acest subiect, guvernul francez nu a avut nicio reacţie joi seară.

Acuzaţia ce vizează Direcţia Generală de Securitate Externă /DGSE/, serviciul de informaţii însărcinat cu colectarea de intelligence din afara ţării, intervine în contextul în care suspiciunile de spionaj ce vizează instituţii şi cetăţeni din Europa de către SUA au provocat un val de indignare pe Bătrânul Continent.

Potrivit Le Monde, DGSE ‘colectează în mod sistematic semnalele electromagnetice transmise de computerele din Franţa, precum şi toate fluxurile dintre francezi şi străinătate: totalitatea comunicaţiilor noastre sunt spionate’.

Rodul acestei acţiuni de colectare /emailuri, SMS-uri, apeluri telefonice, date şi mesaje introduse pe Facebook, Twitter…/ este stocat după aceea ‘vreme de mai mulţi ani’ într-un supercomputer aflat la sediul DGSE de la Paris. Celelalte servicii, asigură publicaţia franceză, precum contraspionajul sau vămile, merg acolo şi ‘accesează zilnic’ informaţiile care le interesează.

Într-un comunicat emis în reacţie la informaţiile Le Monde, deputatul socialist Jean-Jacques Urvoas, coraportor al misiunii de evaluare asupra cadrului juridic aplicabil serviciilor de informaţii, subliniază că ‘problemele de intelligence cu greu pot fi asociate cu fantezii şi imprecizii’.

În opinia sa, afirmaţia potrivit căreia ”totalitatea comunicaţiilor noastre sunt spionate şi stocate vreme de mai mulţi ani’ cu greu corespunde realităţii pe care o cunosc eu’. El a amintit că interceptările ce vizează cetăţeni francezi au nevoie de o autorizaţie din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Interceptărilor de Securitate /CNCIS/ şi că datele colectate trebuie distruse după utilizare. ‘Deci, cetăţenii francezi nu sunt supuşi unui spionaj masiv şi permanent în afara oricărui control’, a conchis el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.