Şomaj în rândul tinerilor: „Este doar începutul”

Optsprezece şefi de stat şi de guvern, 28 de miniştri ai Muncii, preşedinţii Comisiei şi Consiliului European: invitându-i pe toţi aceşti lideri la Berlin pentru o conferinţă pe tema reducerii şomajului în rândul tinerilor europeni, pe 3 iulie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vrut să “arate clar că germanii nu rămân indiferenţi la catastrofa socială din ţările aflate în criză”, remarcă Die Welt. Dar cotidianul avertizează:

Succese rapide în demersul de combatere a şomajului masiv sunt imposibile. […] Noile locuri de muncă nu pot fi create prin decret, ele sunt generate de economie, atunci când condiţiile generale permit creşterea. Astfel, fiecare ţară trebuie să găsească propria cale de ieşire din criză. […] Dar esenţial este să fie eliminate structurile care blochează dezvoltarea economiei.

În Spania, La Vanguardia salută “marea impulsionare” în favoarea angajării tinerilor. Cotidianul de la Barcelona reaminteşte că s-a trecut de la cele 8 miliarde de euro decise la Bruxelles pe 28 iunie la 24 de miliarde, care, potrivit Germaniei, vor putea fi mobilizate în următorii doi ani.

Există numeroase iniţiative pentru contracararea şomajului tinerilor, devenit principala prioritate în Europa. După reuniunea de ieri, o alta este programată la Paris în august, iar, în toamnă, Berlinul va prezenta măsuri mai concrete în această privinţă. La următoarele reuniuni, accentul ar putea trece de la resursele financiare puse la dispoziţie la alte aspecte, fie că este vorba de mobilitatea pe piaţa europeană a muncii sau de “schimbul de bune practici”, care ar permite ţărilor aflate în dificultate să se inspire de la statele cu pieţe ale muncii mai eficiente. Este doar începutul.

Diário Económico apreciază că stimulentele pentru combaterea şomajului tinerilor sunt doar o modalitate de distragere a atenţiei:

Generoasele instituţii europene au suplimentat bugetul în scopul combaterii şomajului tinerilor. […] Dar de ce tinerii, mai ales cei din ţările sud-europene, au dificultăţi în găsirea primului loc de muncă? Oare pentru că lipsesc aceste măsuri? Nu.

Tinerii se lovesc de un sistem al muncii menit să îi protejeze pe cei care lucrează deja. […] Ţările sud-europene, mai ales Portugalia, solicită subvenţii, în loc să adopte reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii. […] După ce guvernele, mediile de afaceri şi organizaţiile de tineri vor înceta să mai salute cu atâta solemnitate acest pachet de măsuri, va rămâne doar proiectul pe hârtie şi nu se va mai rezolva nimic; în pofida întregului spectacol la care asistăm.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.