EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

S&P a retrogradat ratingul Nokia după achiziţionarea NSN, pentru 1,7 miliarde de euro

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a retrogradat şi mai mult în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii) ratingul Nokia Corp, citând tranzacţia de săptămâna acesta prin care Nokia a achiziţionat participaţia Siemens în societatea mixtă a celor două companii care furnizează echipamente de telecomunicaţii, pentru 1,7 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), încheind astfel parteneriatul de şase ani cu firma germană, transmite AP.

 Vineri, S&P a revizuit în scădere, de la ‘BB minus’ la ‘B plus’ ratingul de credite pe termen lung al Nokia, cu perspectivă stabilă, şi a confirmat calificativul pe termen scurt la ‘B’.

S&P avertizează că fluxul de numerar al Nokia ar putea scădea la 1,3 miliarde de euro la sfârşitul acestui an.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a pus săptămâna acesta ratingul Nokia sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, apreciind că achiziţionarea participaţia Siemens va pune presiune asupra bilanţului companiei finlandeze.

Nokia va plăti 1,2 miliarde de euro pentru participaţia de 50% deţinută de Siemens la societatea mixtă Nokia Siemens Networks (NSN), iar restul banilor vor fi plătiţi în 12 luni de la finalizarea tranzacţiei, pentru un împrumut. Nokia Siemens va păstra sediul central din oraşul finlandez Espoo, iar Rajeev Suri va continua să conducă compania.

Pentru Nokia, tranzacţia îi oferă controlul deplin al unei afaceri unde înregistrează o îmbunătăţire a câştigurilor, după ce anul trecut a revenit pe profit. Siemens încearcă de câţiva ani să iasă din afacerea care furnizează echipamente de telecomunicaţii, pentru a se concentra pe sectorul energetic, transporturi şi echipamente medicale.

Deşi neprofitabilă până anul trecut, câştigurile Nokia Siemens s-au îmbunătăţit datorită reducerii costurilor. Compania este în grafic pentru a depăşi obiectivul de reducere a cheltuielilor operaţionale, în valoare de un miliard de euro, până la sfârşitul lui 2013, anunţa în februarie Rajeev Suri. Nokia şi Siemens speră să finalizeze tranzacţia în trimestrul trei din acest an.

Nokia Siemens Networks avea aproximativ 56.700 de angajaţi la sfârşitul primului trimestru din 2013 şi furniza echipamente pentru companii ca Deutsche Telekom AG şi Cisco Systems Inc.

Nokia Siemens încearcă să renunţe la activele mai puţin importante, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia lichidităţilor şi pentru a-şi recâştiga cota de piaţă, pierdută în faţa rivalelor Apple şi Samsung.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata