Spania şi Germania au semnat un acord de finanţare pentru micii întreprinzători spanioli, în valoare de 1,6 miliarde de euro

Executivele spaniol şi german au prezentat joi seară acordul semnat pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Spania, cu o valoare totală de 1,6 miliarde de euro. Potrivit postului public de televiziune din Spania, Institutul german de credite – KfW – şi instituţia spaniolă omoloagă – ICO – vor contribui fiecare cu 800 de milioane de euro.

Acordul a fost semnat de preşedinţii celor două institute, Ulrich Schröder şi Román Escolano, şi a fost prezentat de miniştrii germani ai finanţelor, Wolfgang Schäuble, respectiv economiei, Philipp Rösler, alături de ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, şi cel al industriei, José Manuel Soria.

Concret, contribuţia germană de 800 de milioane de euro va ajunge la micii întreprinzători spanioli prin intermediul liniilor de credite oferite de ICO, pentru a rezolva problemele de finanţare şi lichiditate ale întreprinzătorilor şi a uşura accesul acestora la credite.

Ministrul spaniol al economiei a explicat, în plus, că aceste mici companii spaniole, considerate cel mai important strat al economiei, ar putea obţine până la 2,4 miliarde de euro în următorii zece ani, întrucât creditul german are scadenţa la zece ani, în vreme ce împrumuturile acordate în Spania vor fi oferite pe perioade de câte trei ani. Mai mult, condiţiile acestor împrumuturi vor privi nivelul dobânzilor de refinanţare pe pieţe disponibile Germaniei /mai mici, n.r./, şi nu Spaniei.

Acordul anunţat vineri este al doilea de anvergură economică, semnat între cele două ţări. În luna mai, ministrul spaniol al muncii, Fátima Báńez, şi omologul său german, Ursula Von der Leyen, au semnat la Madrid un acord prin intermediul căruia tinerii spanioli /în rândul cărora şomajul a ajuns la aproape 57%, n.r./ vor avea ocazia să capete până la 5.000 de locuri de muncă pe an în Germania, prin intermediul unui program de formare profesională dual, care îmbină munca şi studiile. În plus, acordul includea şi oferta de locuri de muncă pentru personal calificat spaniol, în Germania.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.