EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Urechi bionice realizate cu ajutorul unei imprimante 3-D

Cu ajutorul unei imprimante 3-D, a unui vas petri şi a câtorva celule prelevate de la o vacă, cercetători de la Universitatea Princeton au reuşit să creeze urechi sintetice capabile să recepţioneze şi să transmită sunete în condiţii excelente, conform Associated Press.

Cercetătorii au trecut prin imprimantă celulele de bovine, amestecate într-un gel lichid şi urmate de mici particule de argint. Imprimanta 3-D este programată să transforme aceste materii prime într-o „ureche bionică”, în timp ce particulele de argint devin o antenă capabilă să perceapă semnale radio pe care urechea apoi le interpretează drept sunete.

Urechea 3-D nu este concepută pentru a înlocui urechea umană, ci face parte dintr-un proiect de cercetare a unei noi metode de combinare a elementelor electronice cu material biologic.

„Ceea ce am reuşit să obţinem este mai degrabă o demonstraţie a capacităţilor imprimantelor 3-D pentru că majoritatea oamenilor se aşteaptă ca acestea să nu poată realiza decât obiecte simple, pasive, cum ar fi nişte figurine sau bijuterii”, susţine Michael McAlpine, profesorul care a coordonat acest proiect.

După ce este printată, urechea 3-D este moale şi translucidă. Celulele care intră în compoziţia ei sunt apoi cultivate timp de 10 săptămâni, multiplicându-se, căpătând culoarea pielii şi formând ţesuturi întărite în jurul antenei.

Acest proiect poate deschide calea obţinerii şi altor înlocuitori sintetici pentru funcţii ale organismului uman dar şi spre un fel de al şaselea simţ electronic, conform lui McAlpine.

„Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai digitalizată cred că ne va păsa din ce în ce mai puţin de cele cinci simţuri naturale cu care suntem înzestraţi şi ne vom dori aceste noi simţuri care să ne ofere o cale de a comunica direct cu dispozitivele noastre electronice, aşa cum este telefonul mobil sau laptopul”, a mai adăugat el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata