UNBR: După intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se anulează multe cereri de chemare în judecată

Avocaţii reclamă faptul că în cauzele civile iniţiate după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată în procedura de regularizare a cererilor, mai înainte de fixarea primului termen de judecată.

„S-a apreciat că se procedează discreţionar şi abuziv şi, deşi reglementarea nu este o noutate absolută în legislaţia de procedură civilă română, s-a ajuns la situaţia blocării incorecte a accesului efectiv al cetăţeanului la justiţie. Noua legislaţie este percepută ca o reglementare ce permite aprecieri discreţionare, ceea ce este anormal”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Barourilor din România emis vineri.

UNBR susţine că este necesar ca aplicarea noilor coduri să se facă în limitele legii, astfel încât avocaţii să poată să-şi îndeplinească funcţiile procesuale consacrate de noile reglementări procesuale, atât în procedura judiciară civilă, cât şi în procedura judiciară penală.

Discuţiile din şedinţa Consiliului UNBR şi consfătuirea de lucru a organului executiv, cu caracter permanent, de conducere a profesiei între Congresele avocaţilor (Comisia Permanentă a UNBR) cu decanii unor barouri (Alba, Braşov, Argeş, Constanţa), au evidenţiat că s-a creat o situaţie profund anormală, aparent explicată prin aplicarea defectuoasă a procedurii necontencioase de regularizare, potrivit noului Cod de procedură civilă, a cererilor de chemare în judecată în procesul civil.

„Se impune ca în activitatea autorităţilor să fie înlăturate atitudinile publice ostile şi nejustificate la adresa profesiei de avocat, cu consecinţe directe asupra drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor care recurg la serviciile profesionale ale avocaţilor”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, lipsa asumării publice a unei agende minimale privind problemele promovării, explicării şi înţelegerii aplicării noilor legi de către întregul spectru al actorilor implicaţi în activitatea de justiţie (judecători, procurori, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, consilieri juridici, experţi etc.) poate crea, în timp, efecte secundare grave, care sunt adesea iremediabile pentru toţi cei care îşi exercită dreptul fundamental de acces la justiţie sau dreptul la apărare.

„Credem că încă nu este prea târziu pentru ca factorii decidenţi, cu responsabilităţi directe, să caute să realizeze şi să întreţină un consens între toţi actorii instituţionali implicaţi în aplicarea noilor coduri, precum şi o agendă minimală de înţelegere şi aplicare a noii legislaţii, care să fie susţinută de Parlament, de factorii politici, în beneficiul celor care ar trebui să cunoască legea şi să o aplice efectiv – destinatarii legii”, susţin reprezentanţii UNBR.

Consiliul UNBR îşi reafirmă disponibilitatea de a continua parteneriatele complexe cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu magistraţii şi asociaţiile acestora, pentru a accelera îndeplinirea obiectivului comun – aplicarea corectă a legii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.