EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Ungaria: Foşti responsabili ai serviciilor secrete, condamnaţi la închisoare pentru spionaj

0

Un tribunal din Debrecen (estul Ungariei) i-a condamnat vineri la câte doi ani şi zece luni închisoare pe Gyorgy Szilvasy, ex-ministru fără portofoliu responsabil cu serviciile secrete, şi Lajos Galambos, fost director al Biroului naţional de securitate, pentru activităţi de spionaj, relatează agenţia ungară de presă MTI.

În acelaşi timp, Sandor Laborc, şi el fost director al Biroului naţional de securitate, a fost condamnat la un an de închisoare pentru spionaj şi complicitate, în timp ce omul de afaceri Laszlo Puski, co-proprietarul unei companii de securitate având legături cu Rusia, a fost achitat de acuzaţiile de activităţi subversive. Deciziile nu sunt definitive, iar toţi cei acuzaţi au făcut apel.

Procesul s-a desfăşurat în secret, iar dosarele legate de caz au fost clasificate până în 2040 întrucât, potrivit procurorilor, ‘pe parcursul procesului au fost evocate secrete de stat’.

Gyorgy Szilvasy a declarat vineri pentru MTI că nu a făcut altceva decât să-şi servească ţara şi că a fost condamnat fără a se aduce nicio dovadă împotriva sa.

După cum menţionează MTI, în iulie 2011, portalul ungar de ştiri Index a indicat, citând surse confidenţiale, că acuzaţiile de spionaj împotriva lui Szilvasy, Galambos şi Laborc au pornit de la o serie de atacuri asupra sistemului informatic central al guvernului şi sistemelor unor agenţii guvernamentale, în perioadele în care cei trei se aflau la conducerea serviciilor secrete.

Galambos, care a condus Biroul naţional de securitate între 2004 şi 2007, a fost arestat pentru presupuse activităţi de spionaj la 28 iunie 2011, ulterior fiind pus în cauză şi Szilvasy. Succesorul lui Galambos, Laborc /2007-2009/, a fost de asemenea arestat sub suspiciunea de complicitate.

Index a mai relatat că un individ cu glugă care fusese adus la acea vreme la procuratură împreună cu Szilvasy era un hacker implicat în aşa-zisul caz legat de firma UD Zrt. Respectivul caz datează din 2008, când a fost lansată o anchetă cu privire la activităţile acestei firme, al cărei personal era format în cea mai mare parte din foşti ofiţeri de poliţie şi securitate şi care era bănuită că a spionat politicieni.

Fostul premier Ferenc Gyurcsany, lider al Coaliţiei democratice, de stânga, şi-a exprimat solidaritatea cu Szilvasy, calificând drept o ‘absurditate a guvernului /condus de premierul Viktor Orban’/ faptul că, pentru prima dată din anii 50, un fost ministru este condamnat la închisoare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.