Câteva mii de persoane au participat la tradiţionalul festival „1.000 de fete secuience” de la Miercurea Ciuc

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă, 6 iulie, pe dealul Şumuleu de lângă Miercurea Ciuc, la festivalul ‘1.000 de fete secuience’, manifestare devenită tradiţională şi considerată cea mai mare din această zonă.

Zecile de grupuri de dansatori venite din întreg judeţul Harghita, dar şi din Covasna, Mureş, Sibiu sau din Ungaria, au străbătut, sâmbătă dimineaţa, municipiul Miercurea Ciuc pe jos sau în căruţe, interpretând cântece tradiţionale. Unii dintre participanţi purtau în mâini drapelul secuiesc sau cel al Ungariei. La eveniment, îmbrăcaţi în port popular şi însoţiţi de membrii familiilor, sunt prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, atât din Harghita, cât şi din Covasna.

Pe platoul din faţa Palatului Administrativ s-au strâns peste două mii de dansatori, de diferite vârste, îmbrăcaţi în port popular, care au dansat câteva zeci de minute.

Ulterior, grupurile de dansatori au pornit pe jos către mânăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde a fost oficiată o slujbă religioasă.

Pe o scenă amplasată în aer liber, în şaua dealului Şumuleu, acolo unde are loc marea procesiune de Rusaliile catolice, au evoluat, întreaga zi, dansatori amatori şi profesionişti, componenţi ai zecilor de ansambluri folclorice. Cu începere de la ora 15,00 membrii Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita au prezentat un spectacol festiv, inspirat din folclorul tradiţional. Pe dealul Şumuleu au fost prezenţi şi peste 60 de meşteri populari care şi-au prezintat atât produsele, cât şi meşteşugurile. Într-un cort special amenajat au fost expuse costume populare, iar în altul prezentate tehnici de confecţionare a acestora.

În cursul serii a avut loc tradiţionalul dans al celor „1.000 de fete secuience”, care a încheiat această manifestare, extrem de iubită în zonă.

Festivalul ”1.000 de fete secuience” a fost organizat pentru prima dată în 1931 de etnograful maghiar Domokos Pal Peter. Atunci, sărbătoarea era prilej de însurătoare pentru feciorii din zonă, dat fiind că, în perioada interbelică, foarte multe fete plecau la lucru în alte regiuni ale ţării şi astfel manifestarea avea rolul de a-i reuni pe tineri în vederea întemeierii unei familii. În prezent, festivalul are rolul de a păstra portul şi tradiţiile zonei.

Organizatorii din acest an ai evenimentului au fost Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Fundaţia „Ziua celor o mie de fete secuience”, iar co-organizatori sunt Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia meşteşugarilor din Secuime.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.