Edward Snowden: Serviciile de informaţii europene au operat de multe ori alături de NSA

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), cooperează de fapt cu această agenţie de mult timp, a explicat fostul consultant NSA Edward Snowden într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Der Spiegel, informează AFP.

Agenţii NSA „lucrează mână în mână cu germanii şi cu agenţi din marea parte a celorlalte state occidentale”, a susţinut el într-un interviu realizat de expertul american în criptografie Jacob Appelbaum şi de realizatoarea de documentare Laura Poitras.

Spre exemplu, în ceea ce priveşte colaborarea dintre NSA şi serviciile de informaţii germane, Snowden a precizat că americanii le oferă germanilor „instrumentele de analiză” necesare pentru informaţiile ce provin de regiuni precum Orientul Mijlociu.

Parteneriatul dintre NSA şi celelalte ţări este conceput în aşa fel încât „să-i protejeze pe liderii politici de indignarea publică” dacă „modul în care aceştia încalcă dreptul la viaţă privată (al tuturor cetăţenilor) este făcut public”.

Snowden este în continuare blocat, după două săptămâni, în zona de tranzit a aeroportului din Moscova şi a solicitat azil politic în 21 de ţări, fiind refuzat în marea majoritate a cazurilor. Trei ţări latino-americane, Venezuela, Nicaragua şi Bolivia s-au declarat gata să-l accepte. Există însă numeroase incertitudini cu privire la modul în care Snowden, urmărit pentru spionaj de către autorităţile americane, ar putea ajunge într-una din aceste ţări.

Informaţiile pe care el le-a făcut publice, cu privire la faptul că NSA spionează aliaţii europeni ai SUA, au fost primite cu indignare de liderii politici occidentali.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.