EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,47 RON
(-0.19%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.12%)

Egipt: ElBaradei a fost numit prim-ministru

Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost numit sâmbătă prim-ministru al Egiptului, a anunţat mişcarea Tamarrod, la originea revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

O sursă militară a precizat pentru AFP că ElBaradei a depus jurământul în funcţia de prim-ministru în cursul serii. Agenţia Mena a informat la rândul său că ElBaradei l-a întâlnit sâmbătă pe preşedintele interimar Adly Mansour.

Mohammed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 2005, pentru activitatea sa în cadrul AIEA, a revenit în Egipt, în 2010, pentru a se opune regimului Mubarak, susţinând activ revolta împotriva acestuia în ianuarie-februarie 2011.

ElBaradei (71 de ani) a fost mandatat de principala coaliţie a opoziţiei, Frontul Salvării Naţionale (FSN), şi de grupurile de tineret care au condus protestele anti-Morsi să negocieze cu forţele armate şi a fost prezent atunci când comandantul acestora din urmă, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a anunţat miercuri preluarea puterii în Egipt de către armată.

‘El este o personalitate internaţională, popular în rândul tinerilor, şi crede într-o democraţie care să includă toate forţele politice. Este, de asemenea, popular în rândul unora dintre grupurile islamiste’, a afirmat atunci o sursă apropiată de comandamentul militar.

Potrivit unor surse politice, ElBaradei ar fi o personalitate agreată şi de guvernele occidentale, care au evitat cu orice preţ să numească înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi şi a Fraţilor Musulmani o lovitură de stat militară.

‘Foaia de parcurs’, elaborată de armată în coordonare cu opoziţia şi cu principalii responsabili religioşi ai ţării, prevede desemnarea unui guvern interimar ‘investit cu puteri depline’, urmând să fie organizate alegeri legislative şi prezidenţiale la o dată ce nu a fost încă stabilită.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata