Exerciţiu naţional de salvare din mediul subteran speologic, la Peştera Huda lui Papară

Zeci de salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precum şi salvatori din alte regiuni ale ţării, au participat sâmbătă, 6 iulie, la o intervenţie salvaspeo în Peştera Huda lui Papară, în cadrul unui exerciţiu naţional de salvare din mediul subteran speologic, potrivit unui comunicat.

Conform organizatorilor, este cea mai importantă acţiune de pregătire a salvatorilor din mediul subteran din calendarul anual de activitate al Salvaspeo România pe 2013.

Peştera Huda lui Papară a fost selectată pentru exerciţiu ca urmare a producerii accidentului din mai 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenţia promptă a echipelor de salvatori speologi din Arad, Bihor şi Cluj.

Pe parcursul exerciţiului de sâmbătă a fost simulată căutarea, de către echipe de scafandri speologi ai Salvaspeo România, a unui scafandru speolog care a trecut într-un sifon fără a reveni la intrarea în sifon.

De asemenea, a fost simulată evacuarea unui accidentat cu fractura de bazin din Sala Tăcerii, aflată la peste un kilometru de la intrarea în peşteră şi la 80 de metri diferenţă de nivel. În subteran s-au aflat 48 de salvatori speologi, scafandri speologi, precum şi o echipă medicală, organizaţi în opt echipe de salvare.

Punctul de Comandă de unde a fost coordonată acţiunea de salvare a fost situat la 200 de metri de intrarea peşterii, iar Punctul de Comandă Avansat, lângă portalul peşterii.

Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori, râu subteran sau galerii sifonate, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile, la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenaţi şi pregătiţi din punct de vedere tehnic, care să fie dotaţi cu echipamente de protecţie şi intervenţie specifice mediului subteran, a menţionat Daniel Bibarţ Bulzan, consilier tehnic Salvaspeo România.

În total, la exerciţiul de salvare au participat 54 de membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, cât şi salvatori din alte regiuni ale ţării. Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Alba a participat cu doar doi salvatori.

Peştera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, judeţul Alba, în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, este o străpungere hidrologică a fâşiei de calcare din extremitatea vestică a Masivului Bedeleu.

Este una dintre cele mai interesante peşteri din Munţii Apuseni, care se remarcă prin superlativele sale. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascăului.

Peştera a fost declarată rezervaţie speologică prin Legea nr. 5/2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – arii protejate).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.