INS: Cifra de afaceri în serviciile prestate populaţiei a scăzut cu 6,3% pe primele cinci luni

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în primele cinci luni din 2013 cu 6,3% faţă de perioada similară din 2012, scăderea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate fiind de 6%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderea a provenit de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-28,3%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-21,9%), de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,1%) şi de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-0,7%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+5,4%).

În mai 2013, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 3,2%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut atât ca serie brută cu 9,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,3%.

Comparativ cu aprilie 2013, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,4%, provenită de la creşterile înregistrate de la activitaţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+14,5%), de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+6,0%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,1%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,1%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-7,3%).

Comparativ cu mai 2012, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2013 a înregistrat o cifră de afaceri cu 9,1% mai mică comparativ cu luna mai 2012, provenită în principal de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-31,4%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,5%), de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-6,0%), de la activităţile de spalare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-3,1%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-3,0%).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata