Nigeria: 42 de morţi, majoritatea elevi, într-un atac asupra unei şcoli atribuit grupării Boko Haram

Cel puţin 42 de persoane, majoritatea elevi, au fost ucise într-un atac asupra unei şcoli internat din statul Yobe din nord-estul Nigeriei, comis de persoane înarmate, care se presupune că fac parte din gruparea islamistă Boko Haram, a anunţat sâmbătă o sursă medicală locală, citată de AFP.

‘Noaptea trecută au fost aduse la noi cadavrele a 42 de persoane, elevi şi membri ai personalului instituţiei publice de învăţământ secundar Mamudo. Unele aveau răni provocate de gloanţe şi multe erau cu arsuri’, a declarat Haliru Aliyu, de la spitalul general al oraşului Potsikum (nord-est). Un locuitor a confirmat bilanţul atacului atribuit grupării Boko Haram.

‘Potrivit mărturiilor profesorilor şi elevilor care au supravieţuit atacului, atacatorii au adunat victimele într-o încăpere şi au deschis focul’, a relatat sursa citată.

În aceeaşi zi, cel puţin 20 de persoane au fost ucise într-un alt alt atac armat asupra unui sat din centrul ţării, acesta fiind atribuit unor crescători din grupul etnic ‘fulani’, cei mai mulţi dintre cei ucişi aparţinând grupului etnic creştin ‘Tiv’.

Conflictele dintre crescătorii nomazi şi agricultori sunt frecvent cauza violenţelor în această regiune din centrul Nigeriei, care separă nordul majoritar musulman de sudul majoritar creştin. Conflictele dintre musulmani şi creştini au făcut în ultimii anii mii de morţi, ele fiind declanşate de obicei de rivalităţile pentru accesul la terenurile arabile şi la poziţiile de conducere în administraţia locală.

Gruparea islamistă Boko Haram, care militează pentru aplicarea strictă a legii islamice (sharia), a ucis în Nigeria peste 1.600 de persoane în atentatele comise în ultimii trei ani. Anul trecut în luna mai, preşedintele Goodluck Jonathan a instituit starea de urgenţă în trei state din nord-estul ţării ameninţate de atacurile acestei grupări, iar trupele guvernamentale au distrus bazele acesteia amplasate de-a lungul frontierei cu Nigerul şi Ciadul.

Cu 150 de milioane de locuitori răspândiţi în peste 250 de grupuri etnice, Nigeria, ţara cu cea mai numeroasă populaţie din Africa, se confruntă cu numeroase tensiuni generate de disensiunile interne de natură politică, religioasă şi teritorială.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.