Starea de urgenţă în vigoare din ianuarie în Mali a fost ridicată

0

Starea de urgenţă în vigoare în Mali de la 12 ianuarie a fost ridicată sâmbătă, cu o zi înainte de lansarea campaniei pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de la 28 iulie, relatează Ministerul Securităţii, citat de AFP.

Starea de urgenţă, care interzicea reuniunile publice, adunările şi manifestaţiile de stradă de natură să tulbure ordinea publică, a fost instaurată la 12 ianuarie, la două zile de la ofensiva surpriză lansată asupra sudului de grupuri islamiste armate care controlau de nouă luni nordul Mali.

Ofensiva a grăbit intervenţia armatei franceze în Mali, în desfăşurare de la 11 ianuarie, împotriva grupurilor jihadiste şi criminale legate de Al-Qaida, în prezent alungate în mare parte din nordul ţării.

Decizia de ridicare a stării de urgenţă, care a fost prelungită de două ori din ianuarie, survine cu o zi înainte de lansarea campaniei electorale prezidenţiale, pentru care Curtea Constituţională a validat vineri 28 din cele 36 de candidaturi.

De asemenea, decizia a fost luată la o zi de la intrarea a circa 150 de militari malieni în oraşul Kidal (la 1.500 de km nord-est de Bamako), care era ocupat de rebelii tuareg ai Mişcării naţionale de eliberare din Azawad (MNLA).

Intrarea militarilor malieni în Kidal s-a făcut în paralel cu cantonarea combatanţilor MNLA în oraş, în conformitate cu un acord semnat la 18 iunie la Ouagadougou între guvernul malian de tranziţie şi rebelii tuareg.

Prezidenţialele vor putea astfel să se desfăşoare la Kidal la fel ca în restul teritoriului malian, ceea ce reprezenta o cerinţă a guvernului şi a comunităţii internaţionale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.