Un nou acord pentru despăgubirea victimelor Holocaustului din Ungaria

Guvernul ungar a încheiat sâmbătă, 6 iulie, un nou acord privind despăgubirea victimelor Holocaustului şi moştenitorilor acestora, după un an de dispute şi îngheţare a plăţilor, a anunţat sâmbătă la Budapesta Janos Lazar, directorul de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de AFP.

‘Guvernul a încheiat un acord cu Conferinţa privind pretenţiile materiale evreieşti împotriva Germaniei’, a precizat Janos Lazar într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

Ungaria a semnat în 2007 un acord pentru o perioadă de cinci ani cu conferinţa amintită, referitor la plata a 16 milioane de euro, însă în 2012 a sistat negocierile cu privire la prelungirea acordului şi, în aşteptare, a îngheţat plăţile.

Citeste si:  Barack Obama se va deplasa în campanie cu ajutorul unui autobuz blindat

Guvernul de la Budapesta susţinea că achitarea indemnizaţiilor este discutabilă, acuzaţie respinsă vehement de către Conferinţa privind pretenţiile materiale evreieşti.

Cu scopul de a accelera încheierea conflictului, ‘guvernul va transfera 4,3 milioane de euro în următoarele trei zile’, a menţionat Janos Lazar. Suma va fi pusă la dispoziţia Fundaţiei Moştenirii Evreieşti din Ungaria (MAZSOK).

Guvernul ungar, condus de conservatorul Viktor Orban, frecvent criticat de comunitatea evreiască pentru ‘laxismul’ de care dă dovadă în faţa acţiunilor antisemite, a mărit de la 1 ianuarie cu 50% pensiile acordate victimelor Holocaustului.

Citeste si:  Siria: Participarea forţelor radicale la proteste este în avantajul lui Bashar al-Assad

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, 600.000 de evrei ungari au căzut victime ale Holocaustului, într-o perioadă în care Ungaria era aliată a Germaniei naziste şi dictatorului Adolf Hitler.

În prezent, comunitatea evreiască din Ungaria numără aproximativ 100.000 de persoane, fiind una dintre cele mai importante din Europa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata