Ziua Internaţională a Cooperaţiei, celebrată anual în prima sâmbătă a lunii iulie

Mişcarea cooperatistă mondială a celebrat în prima sâmbătă a lunii iulie – Ziua Internaţională a Cooperaţiei – manifestare aflată în acest an la cea de-a 91-a aniversare sub egida Alianţei Cooperatiste Internaţionale (ACI) şi respectiv a 19-a sub înaltul patronaj al ONU, informează Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti – UCECOM.

Tema sărbătorii cooperatiste care are loc în acest an la data de 6 iulie, ‘Întreprinderea cooperativă rămâne puternică pe timp de criză’, este legată de criza economică globală şi rezilienţa cooperativelor la efectele acesteia, în raport cu alţi agenţi economici.

Potrivit UCECOM, sărbătorirea acestei zile îşi propune să contribuie la creşterea recunoaşterii cooperativelor, precum şi la promovarea idealurilor mişcării cooperatiste, în sprijinul eficienţei economice, al solidarităţii internaţionale şi păcii mondiale.

„Cooperaţia reprezintă un element definitoriu al societăţii contemporane, iar ultimii ani au demonstrat că este un sector economico-social capabil să desfăşoare o paletă largă de activităţi inclusiv pe timp de criză, dovedind că întreprinderile axate pe valori etice prezintă un caracter durabil şi contribuie la dezvoltarea economică a comunităţilor din care fac parte”, se menţionează în comunicat.

Membrii cooperatori meşteşugari, din cadrul societăţilor cooperative de producţie şi servicii asociate la Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti – UCECOM vor marca Ziua Internaţională a Cooperaţiei printr-o serie de manifestări la nivel local.

Sectorul cooperatist meşteşugăresc, bazat pe proprietatea privata a meşteşugarilor asociaţi, şi-a demonstrat, de peste 130 de ani, viabilitatea şi implicarea în dezvoltarea economiei şi societăţii româneşti.

Începuturile cooperaţiei meşteşugăreşti din România datează din anul 1879 când a fost înfiinţată prima organizaţie de acest fel – ‘Societatea meseriaşilor de încălţăminte’ (Bucureşti), iar UCECOM a luat fiinţă în anul 1951, fiind reorganizată în anul 2006.

În prezent, la UCECOM sunt asociate, direct sau indirect, 526 entităţi cooperatiste (societăţi cooperative meşteşugăreşti, uniuni judeţene şi asociaţii de societăţi cooperative meşteşugăreşti), însumând un număr de circa 19.000 persoane, care sunt acţionari, cât şi, în mare majoritate, angajaţi ai acestor organizaţii. Activităţile cooperaţiei meşteşugăreşti se desfăşoară aproape în toate centrele urbane ale ţării, acoperind practic întreaga sfera economică (circa 2.840 unităţi, din care peste 400 de unităţi de producţie, circa 2.040 de unităţi de prestări-servicii şi peste 400 de unităţi comerciale).

ACI – cea mai mare organizaţie neguvernamentală – este organismul reprezentativ al cooperatorilor din întreaga lume, reunind peste 200 de organizaţii naţionale din aproape 100 de ţări şi însumând circa un miliard de membri individuali, pe toate continentele. Printre membrii fondatori ai ACI, în anul 1895, se numără şi cooperaţia din România.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.