Agricultură ecologică: Creşterea speciilor de bovine

„Vitele pe care le-am crescut de-a lungul anilor sunt zimbri, bizoni americani, iaci , bivoli de apă, şi, de asemenea, rase domestice, cum ar fi vaca scoţiană de munte, vite maghiare de stepă şi de vite Dahomey miniaturale. Ele continuă să fie o parte din programul meu de creştere şi astăzi. Pentru mine, creşterea bovinelor sălbatice este, mai presus de toate, pentru înmulţire şi menţinerea rasei”, relatează Sepp Holzer în cartea sa  „Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scară mică”.

De asemenea, bovinele sălbatice ne furnizează excelente produse alimentare, de înaltă calitate.De exemplu, laptele şi carnea de iac şi bivol de apă sunt o delicatesă rară. Toate aceste animale sunt deosebit de rezistente şi nepretenţioase, ceea ce face ca munca necesară pentru a le menţine să fie minimă. Animalele fericite, produsele de înaltă calitate şi faptul că nu ne axăm pe producţii ridicate cantitativ, acestea sunt rezultatele şi cheia succesului.

 

Modalităţi de creştere a bovinelor

Un sistem de padocuri este deosebit de important atunci când se cresc bovine,deoarece greutatea lor poate cauza compactarea permanentă a solului.Bovinele formează turme mici şi se pot dezvolta legături între animale de diferite specii.De aceea este foarte important să se acorde o atenţie deosebită relaţiilor sociale între animale. Dacă se formează grupul cu componenţă incorectă, se poate ajunge la altercaţii,ca în cazul oricăror alte animale.

Animalele dezvoltă o ierarhie naturală, motiv pentru care trebuie să vă asiguraţi că există un taur dominant în grup, iar rivalii acestuia să fie semnificativ mai slabi. Organizarea unui efectiv ca acesta vă ajută să preveniţi orice luptă serioasă între rivali.

Crearea de locuri de odihnă şi ascunzişuri este vitală. Barierele vizuale, sub formă de zone împădurite şi garduri vii, joacă un rol important în acest sens. Animalele nu ar trebui să fie puse la vedere, astfel încât să poată fi văzute din toate părţile, aşa cum sunt în multe din grădinile zoologice.

Este foarte important pentru animale să aibă o mulţime de locuri unde să se ascundă şi să fie perturbate de oameni cât mai puţin posibil. Animalele sălbatice pot fi păstrate fără probleme într-un ocol, atâta timp cât sunt ţinute cât mai natural posibil şi îşi păstrează caracterul lor de animale sălbatice. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie, bineînţeles, să vă familiarizaţi cu modul lor de viaţă.

În contrast cu verii lor domestici, bovinele sălbatice îşi cunosc propriile abilităţi foarte bine, prin urmare gardul care împrejmuieşte padocul trebuie să fie gândit cât mai bine posibil. Indiferent dacă animalele sunt fericite sau nu, un gard obişnuit nu le va ţine înăuntru. Curiozitatea şi instinctullor de a fi singure le va permite să depăşească aceste bariere foarte repede.

 

Hrănirea bovinelor

Ca şi porcii, vitele sălbatice au, de asemenea, câmpuri furajere la dispoziţia lor, în care pot găsi hrana de iarnă, sub formă de napi turceşti, varză furajeră, topinambur şi multe alte plante.Pot primi, de asemenea, fân, cereale şi borhotul de mere şi pere care rămâne de la producerea sucului şi cidrului în fermă.

Animalele se pot folosi de instinctele lor pentru a decide când şi ce plante au nevoie. Evident, nu ar trebui să fie puse în situaţia în care trebuie să le mănânce de foame, deoarece nu pot găsi nimic altceva. Din acest motiv, nu trebuie sub nici o formă să se amestece ierburi sau plante otrăvitoare în furaje.

Hrana trebuie să fie diversă, hrănitoare şi sănătoasă, ceea ce înseamnă că trebuie să fie liberă de aditivi  artificiali şi necontaminată de îngrăşăminte sau pesticide.

” În cele din urmă, aş dori, să mai spun ceva despre metoda mea de a creşte bovine îngeneral: să fiu mai specific, tăierea coarnelor. Este incredibil de dureros pentru animale şi,de asemenea, are un efect negativ asupra comportamentului lor. După câte am văzut, acestea se comportă într-un mod complet diferit şi deranjat. Se lovesc reciproc în stomac, ceea ce poate duce la fătări premature sau viţei morţi în femelele gestante. În afară de aceasta, sunt de părere că, de asemenea, tăierea coarnelor le afectează şi în alte moduri.

Cred că este posibil ca animalele să se descotorosească de substanţele dăunătoare, stocându-le în copiteşi coarne. Tăierea coarnelor, la fel ca tăierea cozilor şi decuparea urechilor, nu este nimic mai mult decât mutilare din punctul meu de vedere. Sunt convins că ar trebui să fim traşi la răspundere pentru modul în care tratăm animalele. Dacă ne amintim să tratăm animalele cu respectul cuvenit, creşterea lor ne va aduce bucurie şi succese”, consideră Sepp Holzer.

INFO PLUS

Prin iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, adunaţi sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusă în limba română cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scară mică”, a lui Step Holzer, adresată tuturor celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi tehnologii domestice şi meşteşuguri.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre frumoasa iniţiativă a grupului TEI şi să vă alăturaţi visului lor: “Îndrăzim să visăm: traducere cu traducere, vom pune la dispoziţie conaţionalilor nededaţi în ale limbilor străine lucrările de care este nevoie ca să grădinărească fără biocide, întru obţinerea de hrană curată şi care să nu coste viaţa fluturilor şi puritate apelor freatice.

Credem cu străşnicie că putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor să producă hrana local, la scară mică şi fără inputuri energetice masive. Credem că soarta noastră este diferită de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele în America de Sud, le coace în cala unui vas şi le vinde în anoste ambalaje de carton într-un supermarket. Credem, şi nu vom obosi să credem.”

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.