EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Camelia Bogdănici: Serviciile medicale din psihiatrie, o problemă majoră a sistemului medical românesc

0

Deputatul PDL Iaşi, conf.univ.dr Camelia-Margareta Bogdănici, şi-a exprimat speranţa, luni, ca incidentul de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi să readucă în atenţia Ministerului Sănătăţii o problemă majoră a sistemului: serviciile medicale de psihiatrie sunt depăşite de dificultăţile cu care se confruntă.

Camelia Bogdănici a declarat, în calitatea sa de medic şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T.Popa” că Ministrul Nicolăescu nu a ţinut seama de semnalele de alarmă trase de specialiştii din domeniul neuropsihiatriei.

Ea atrage atenţia că pacienţii cu afecţiuni şi tulburări de schizofrenie pot face gesturi extrem de grave, ca acela de luni, dacă nu îşi iau medicaţia la timp, asemeni bărbatului care în cursul dimineţii a detonat un material explozibil în Amfiteatrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

”Încă din luna septembrie 2012, la Iaşi au avut loc dezbateri intense cu privire la necesitatea îmbunătăţirii situaţiei în care se află actualmente centrele de psihiatrie din Moldova. De asemenea, s-a constatat că numărul acestor centre este insuficient raportat la numărul de cazuri din regiune. În acest moment, există doar două centre de psihiatrie în Iaşi care deservesc întreaga regiune. În cadrul dezbaterii mai sus amintite s-a subliniat necesitatea înfiinţării a încă 6 centre de profil în zona Moldovei. Din păcate, pentru domnul Nicolăescu nu a reprezentat interes această problemă extrem de importantă. A fost nevoie ca după aproape un an de la constatarea acestei nevoi stringente să asistăm la o întâmplare ce putea avea un deznodământ tragic”, a spus prof.dr. Camelia Bogdănici, care este şi deputat PDL.

Ea a subliniat că a atras atenţia Ministerului Sănătăţii, prin numeroase demersuri iniţiate ca deputat – interpelări, întrebări, declaraţii politice ori propuneri legislative, asupra necesităţii soluţionării problemelor cu care se confruntă Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

”De curând, am solicitat Ministerului Sănătăţii să aloce sumele necesare pentru reabilitarea Pavilionului III Femei al acestui spital, corp de clădire aflat într-o stare avansată de degradare. Pe de altă parte, am iniţiat demersuri ce au vizat creşterea rolului psihologului în interiorul sistemului sanitar românesc. Cunosc faptul că o intervenţie specializată presupune conlucrarea mai multor specialişti, iar în cazurile psihiatrice este nevoie de o abordare complexă, de echipe care să reunească medici psihiatri, psihologi şi asistenţi sociali”, a mai spus Camelia Bogdănici.

Parlamentarul regretă acest incident nefericit, dar îşi exprimă speranţa că actualii guvernanţi vor lua măsurile potrivite pentru ca în viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de incidente nefericite.

”Doresc să îl felicit pe decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, domnul profesor Ioan Bogdan, dar şi pe studenţii care au imobilizat agresorul, pentru spiritul civic de care au dat dovadă astăzi. Nu în ultimul rând, felicit toate autorităţile şi serviciile statului, implicate în acest eveniment, pentru promptitudinea cu care au intervenit”, a spus Camelia Bogdănici.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.