EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Cele mai bune moduri de a calma o arsură solară

În ciuda celor mai bune intenţii ale oamenilor de a-şi proteja pielea cu creme de protecţie solară, arsurile solare sunt inevitabile. Ca şi alte tipuri de arsuri, arsurile solare pot fi extrem de dureroase. Ele pot declanşa, de asemenea, febra şi pot provoca ca stratul exterior al pielii să se cojească, lăsând un aspect roşu şi pete pe piele. Mai grav decât aspectul fizic al pielii, extrem de inestetic, efectul arsurilor solare poate creşte riscul de cancer de piele.

Vinovate de toate aceste lucruri descrise mai sus sunt razele ultraviolete ale soarelui. Prejudiciul cauzat de ele este că inflamează pielea, ceea ce duce mai departe la creşterea fluxului de sânge, astfel că pielea devine roşie în zona afectată, explică David Leffell, profesor de dermatologie şi chirurgie  de la Şcoala Medicală din Yale.

Mai jos găsiţi câteva sfaturi utile în ceea ce priveşte arsurile solare şi cum le putem trata, date de Dr. David Leffel în cadrul unui interviu în ziarul The World Street Journal.

 

 – În ciuda avertismentelor cu privire la protecţia solară, de ce încă oamenii au parte de arsuri solare?

Ideea care stă la baza acestei situaţii este faptul că oamenii consideră că este suficient să aplice doar o singură dată crema de protecţie solară pentru a fi protejaţi întreaga zi. Problematic este şi faptul că oamenii nu se gândesc la protecţia pielii în zilele de plajă când sunt nori pe cer.

 

– Ce le recomandaţi pacienţilor care au suferit o arsură solară?

Abordările standard cuprind apelarea la comprese reci sau înmuierea într-o baie călduţă, după care trebuie utilizat în mod obligatoriu o cremă hidratantă. Persoanele care au suferit o arsură solară, totodată, pot lua un medicament antiinflamator. Dr. Leffell recomandă aplicarea pe zona afectată a unei creme care conţine 1% hidrocortizon pentru a contracara inflamaţia.

 – Există şi alte metode de tratare, naturiste?

Recomandarea Dr. Leffell este tratarea pielii cu o baie de ovăz. El spune că ovăzul poate fi liniştitor şi are proprietăţi antiinflamatorii. Sfatul în acest caz este să lăsaţi apa să se răcească înainte de a intra în ea.

  •  Aloe vera este o plantă ale cărei frunze cărnoase conţin o substanţă gelatinoasă răcoritoare, şi ajută la reducerea disconfortului produs de arsurile solare. În general, o cremă care conţine aloe vera este de preferat a fi sub formă de gel, pentru că în acest caz este mai hidratantă.
  •  Un alt tratament popular destul de utilizat este folosirea iaurtului, însă doctorul Leffell afirmă că nu există prea multe date care să dovedească eficacitatea lui.
  •  Ceaiul – poate fi adăugat la o baie sau doar prin comprese reci puse pe piele;  el funcţionează întrucât conţine acid tanic, despre care se spune că reduce căldura ce se emană de la arsuri şi protejează pielea.

„Puteţi încerca aceste metode, dar reţineţi că cel mai important aspect este să hidratezi pielea”, spune Dr. Leffell.

 

 – Când recomandaţi oamenilor să apeleze la un doctor?

Când zone foarte mari din piele sunt afectate şi se formează băşici trebuie consultat, în mod cert, un doctor. Febra este un alt element pentru care ar trebui văzut un doctor. Infecţiile cu stafilococi se pot forma dacă pielea este vătămată destul de mult, oamenii fiind mai predispuşi la infecţii ale pielii.

Şi, bineînţeles, să fie conştienţi de semnele timpurii în curs de dezvoltare ale cancerului de piele, mai ales dacă tipul de piele este unul care se arde uşor sau frecvent. Simptomele pot include modificări ale pielii, cum ar fi mărimea sau culoarea unei aluniţe. Arsurile solare pot provoca schimbări în celule care pot duce la cancer de piele chiar şi câţiva ani mai târziu.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata