Cum contribuie mediul şi stilul de viaţă la dezechilibrul hormonal

Estrogenul este considerat, de obicei, un hormon feminin, vital pentru sistemul de reproducere. Astăzi, cu utilizarea pe scară largă a materialelor plastice şi a pesticidelor, dominaţia de estrogen a devenit o problemă serioasă atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Nivelurile excesive nu doar că măresc incidenţa cancerului de sân, de colon şi de prostată, dar, de asemenea, stimulează creşterea în greutate, oboseala, iritabilitatea şi instabilitatea mentală. În prezent, într-o varietate de bunuri de consum, cum ar fi produsele cosmetice (şampoane), suntem bombardaţi de estrogeni chimici la fiecare pas. Minimizarea efectelor nocive este un proces 3 în 1: reducerea expunerii, detoxifierea şi echilibrarea cu progesteron.

 

1.     O lume nocivă

 Este din ce în ce mai dificil să evităm estrogenii chimici din mediul înconjurător. Bisfenolul A şi pesticidele sunt sursele cele mai prevalente şi cele mai dăunătoare, totodată. Ca produs chimic pe bază de petrol, care imită estrogenul, Bisfenolul A este un perturbator endocrin substanţial care provoacă un grav dezechilibru hormonal.

Un alt estrogen chimic din mediu, ftalaţii, se găsesc în materiale plastice, dar şi în produsele de îngrijire personală. Totodată, pesticidele exercită un efect estrogenic asupra corpului atunci când sunt consumate. Evitarea expunerii la toate cele trei este crucială pentru sănătate, deşi sunt necesare şi alte acţiuni suplimentare pentru a echilibra pe deplin sistemul.

 

2.     Detoxifierea

 Prin intermediul unei diete şi cu ajutorul unor suplimente specifice, surplusul de extrogen poate fi scos în siguranţă din organism. Consumaţi frunze verzi, cum ar fi cele din spirulina, grâu sau orz, deoarece ele menţin şi ajută ficatul să funcţioneze corect. Armurariul (Ciulinul Mariei) este un excelent detoxifiant pentru ficat.

Totodată, un intestin care este sănătos va elibera surplusul de estrogen. Aşadar, limitaţi consumul de carbohidraţi simpli şi îndreptaţi-vă atenţia spre fructe, legume şi alimente bogate în omega 3. Fibra este şi ea un plus util, deoarece efectiv mătură excesul de estrogen din tractul intestinal.

3.     Echilibrarea

O metodă finală pentru a compensa influenţa dăunătoare a surplusului de estrogen este de a-l contrabalansa cu progesteron. Din păcate, prin stres şi îmbătrânire, nivelurile acestui hormon încep să scadă, iar acest lucru duce la o dominare şi mai mare a estrogenului.

Când nivelurile de estrogen sunt echilibrate, energia, stabilitatea mentală şi greutatea normală revin, iar riscurile de cancer hormonal sunt reduse şi ele. Tratamentele standard pentru progesteron scăzut implică, de obicei, folosirea unei creme. Însă nu toate cremele sunt benefice. Aşadar folosiţi o cremă care conţine niveluri ridicate de progesteron natural, căci numai în acest fel este eficientă.

Dieta poate avea şi ea impact asupra progesteronului. Plantele medicinale, cum ar fi curcuma, cimbrul şi oregano încurajează producţia de hormoni. Nucile, cireşele negre şi alimentele încărcate cu zinc sunt, de asemenea, utile.

În cele din urmă, exerciţiile fizice, odihna din plin şi reducerea stresului, toate ajută la menţinerea nivelurilor adecvate de progesteron, care, la rândul lor, echilibrează estrogenul abundent.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.