Exemplul francezului care a făcut o avere de milioane de euro cultivând porumb în România

Un francez ne da lectii de agricultura, la noi acasa. Ales de curand presedinte al asociatiei producatorilor de porumb din sudul tarii, omul administreaza o ferma de peste 3.000 de hectare de teren, in judetul Ialomita, conform ştirileprotv.ro.

 A pornit de la zero, dar spune ca l-au ajutat studiile facute in Franta, iar acum se numara printre cei mai prosperi cultivatori de la noi.

Arnaud Perrein s-a stabilit in Romania dupa Revolutie. Ca student la agronomie, a venit sa viziteze tarile abia iesite din comunism.

Parintii lui aveau o ferma in Franta, insa cum sunt opt frati, nu si-a pus prea multe sperante in mostenire.

„Nu a fost o analiza foarte clara, pur si simplu am simtit ca era mai bine aici”, spune Arnaud.

A ajuns in Romania ca salariat al unei firme franceze care lucra in industria zaharului.

Apoi, la un moment dat, fratii lui, toti agricultori, l-au ajutat sa obtina un credit de cateva zeci de mii de euro, din care si-a cumparat utilaje. Ulterior, a inceput sa ia pamant in arenda.

Acum administreaza o suprafata de peste 3.000 de hectare, din care in jur de o treime este a lui. Cultiva in special porumb, dar si orz si grau.

„Fiindca am crescut in alta parte am avut alta deschidere si pentru ca nici nu am avut experienta foarte mare am venit cu o conceptie pe care am format-o aici: deci cu studii facute in Franta, cu ceea ce am invatat aici, de la producatori romani, una peste alta, a iesit ceva bine”, spune Arnaud Perrein.

In localitatea Mihail Kogalniceanu, care i-a devenit casa acum, nu a fost primit de la inceput cu bratele deschise. Mai ales ca venea cu o conceptie diferita despre cum se lucreaza pamantul.

„Noi nu-l munceam, el ne reprosa ca nu-l munceam la nivelul ala, dar vedeti ca noi taranii nu avem nici atatea pretentii de la viata… La el, ce era scris trebuia indeplinit, iar noi nu eram obisnuiti cu asa ceva, la noi inca mai functioneaza si acum – lasa ca merge si asa”, spune primarul localitatii, Alexandru Dinu.

Cand localnicii au vazut ca politica francezului da rezultate, au inceput sa prinda incredere.

A reusit sa isi creasca ferma, care acum are 40 de angajati, cu un plan pe mai multi ani.

A accesat fonduri europene pentru sistemul de irigatii, silozuri si utilaje agricole, iar profitul a fost permanent reinvestit.

Arnaud, sotia lui romanca si cei trei copii ai lor au ales sa locuiasca in birourile fostului CAP.

„Am refacut cladirea, nu mai erau usi, parchet, nu mai era nimic, jumatate din acoperis mai era si asta era sala de sedinte, salonul unde se faceau – cum se spune? – se cresc viermi de matase”, precizeaza Arnaud.

Sotia francezului s-a implicat insa imediat in viata comunitatii. Le-a dat copiilor mai slab pregatiti din scoala posibilitatea sa mearga la after-school si finanteaza echipa de handbal din localitate.

Cei trei copii, Sabina, Ana si Dinu, s-au invatat imediat cu viata la tara.

Intr-un top al celor mai bogati fermieri din Romania, realizat de o revista de profil, Arnaud Perrein se numatra pe locul 48, cu o avere estimata intre 8 si 10 milioane de euro.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.